Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevan posao crtanja

Od fotorobota do počinitelja: 'Radi se o čovjeku iz Antonijina kraja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrada fotorobota vrlo je zahtjevan posao, posebice kada je crtež jedini trag koji vodi do počinitelja.

U većini slučajeva pri njegovoj izradi pazilo se na najsitnije detalje koji u otkrivanju identiteta počinitelja mogu biti presudni. Iskusno oko dugogodišnjeg policijskog stručnjaka za fotorobote koji na sličnim slučajevima radi tridesetak godina odmah je uočilo vrlo važan detalj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treće suđenje Dragan Paravinja: 'Nisam ubio Antoniju Bilić, dokazi su mi podmetnuti' Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Paravinji ukinuta presuda od 40 godina zatvora

Pregledavajući fotorobot Kosta Plavšić je odmah zaključio da se radi o čovjeku rođenom na području gdje je Antonija posljednji put viđena. 'Sigurno i zaista liči podneblju tih krajeva i to bi moglo poručiti neki rezultat kod hvatanja, otkrivanja počinitelja', rekao je profesionalni crtač fotorobota Kosta Plavšić. Plavšić kaže da je presudno ako tražena osoba ima neki karakterističan znak. U ovom slučaju to je zub koji nedostaje u gornjoj čeljusti s lijeve strane.

Crtež robota ne mora biti umjetničko djelo

'Dobro je zapamtiti individualne karakteristike na osobi, što može imati ožiljak, madež, posjekotinu nekakvu od nečega. Jedna od posebnih karakteristika ovdje je i nedostatak zuba', rekao je Plavšić. Naš sugovnornik naglašava kako crtež fotorobota ne mora biti umjetničko djelo, potrebno je istaknuti tek nekoliko pojedinosti kako bi se uspješno razriješio slučaj.

'Kada se učini crtež i po njemu se uhvati počinitelj, to jest, identificira bolje rečeno jedna osoba koja je počinila teško kazneno djelo, već je veliki uspjeh', dodao je Plavšić. Mnogi su do sada vidjeli izrađeni fotorobot i policiji javljaju detalje u vezi osobe s crteža. Kraj istrage u potpunosti će pokazati koliko je izrada fotorobota bila uspješna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene