Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na snagu je stupila uredba kojom je povećana naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što će značiti blago poskupljenje struje kućanstvima.


S prvim danom studenoga na snagu je stupila Uredba o naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i kogenreacije, koju je nedavno donijela Vlada, objavio je HEP na svojoj web stranici.

>> Stižu novi distributeri struje! Hoće li to utjecati na cijene?

Vezani članci Slika nije dostupna Na sud stigla i šesta optužnica protiv Ive Sanadera Slika nije dostupna KONAČNO JEFTINIJA STRUJA

Ovu naknadu prikupljaju svi opskrbljivači električnom energijom te je prosljeđuju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE). HROTE temeljem ugovora s povlaštenim proizvođačima isplaćuje naknadu za električnu energiju isporučenu u mrežu iz elektrana kao što su primjerice sunčane i vjetroelektrane, bioplinske i druge elektrane koje koriste obnovljive izvore primarne energije.

S obzirom da je Uredbom iznos Naknade povećan s 0,5 na 3,5 lipa po kilovatsatu, mjesečni trošak za električnu energiju od 1. studenog 2013. za kupce kategorije kućanstvo, s prosječnom potrošnjom od 3.100 kWh godišnje, bit će veći za približno 8 kuna mjesečno.

Kako je standardno obračunsko razdoblje za kupce kategorije kućanstvo definirano kao šestomjesečno, HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) će za svakog kupca, sukladno Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, procijeniti količinu isporučene električne energije do i poslije dana promjene iznosa Naknade, te u idućem obračunu primijeniti odgovarajući iznos Naknade. U postupku procjene HEP ODS će koristiti i očitanja koja su kupci dostavili početkom mjeseca listopada, kada je smanjena cijena električne energije.

Kupci koji to žele, mogu i sami očitati te do 10. studenog 2013. dostaviti HEP ODS-u stanje brojila na dan 1. studenog 2013. Očitanje brojila kupci mogu dostaviti putem internetske aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona svoje Elektre, besplatnog govornog automata za kupce broj 0800 0555 ili izravno u prostorima svoje Elektre.

Temeljem procijenjenog stanja i dostavljenih očitanja stanja brojila, HEP ODS će razgraničiti potrošnju, što će kupcima biti vidljivo u idućem redovnom obračunu, pri čemu im se neće slati zamjenske uplatnice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook