Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od danas na snagu stupio sezonski plovidbeni red

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je stupio na snagu sezonski plovidbeni red po kojemu će trajekti i putnički brodovi na Jadranu ploviti do 30. rujna, a glavna mu je značajka osjetno povećanje broja putovanja na gotovo svim linijama, pa se može ustvrditi da nikad dosad nije bilo toliko brodova za otoke, priopćila je Agencija za obalni linijski promet Republike Hrvatske.

Očekuje se da će promet uvelike nadmašiti onaj iz 2007. godine kad je prevezeno rekordnih od 11,557.511 putnika i 2,924.645 vozila. Uz to će na nekim od najprometnijih pravaca zaploviti novi trajekti velikoga kapaciteta, pa gužvi i dugih čekanja na ukrcaj, kojih je iz godine u godinu sve manje, u sezoni 2008. gotovo da i ne bi trebalo biti. Značajno je naglasiti da je pri izradi plovidbenih redova uvažen najveći dio želja i zahtjeva otočana.

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama" Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

Riječka Jadrolinija će tijekom lipnja će na linije za otoke uključiti tri praktički nova trajekta kupljena u Grčkoj. Tako će trajekt 'Bol', kapaciteta 190 vozila, zaploviti na Split-Supetar, a trajekt 'Ilovik', kapaciteta 170 vozila, pojačat će trajektnu vezu Valbiska-Merag između Krka i Cresa. Trajekti 'Supetar' i 'Cres', koji su dosad plovili na tim prugama, odlaze na pruge Prizna-Žigljen, odnosno Brestova-Porozina, što će značiti veliki kvalitetni iskorak. Na liniji koja povezuje Split s Korčulom i Lastovom zaplovit će feribot 'Korčula' koji može primiti 170 vozila.

Od sezonskih linija već se od 26. svibnja održava klasična brodska pruga između Trogira, Slatina i Splita. Linija na kojoj plovi brod 'Sestrice' trebala bi ovoga ljeta privući još više putnika. Mnogo više putnika očekuje se i na brzobrodskoj liniji 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar, na kojoj plovi dvotrupac 'Bišovo' brodara Split Tours. I ta je linija uvedena prošle godine, ali je održavana samo od 18. srpnja do 30.rujna 2007. No i u tako kratkome vremenu promet je nadmašio sva očekivanja, pa je prevezeno gotovo 25 tisuća putnika. U ovogodišnja četiri mjeseca očekuje se mnogo veći promet, to prije što je linija, koja je svojevrsna zamjena stare veze koju je održavao feribot 'Marina', izvrsno primljena i među otočanima i među turistima.

U sezoni plovi i trajekt Mediteranske plovidbe između Drvenika kod Makarske i luke Dominče na Korčuli. Jedino više nema dugogodišnje trajektne linije između Lopara na Rabu i Baške na otoku Krku. Umjesto te sezonske veze u siječnju ove godine uvedena je cjelogodišnja linija između Lopara i Valbiske na Krku. No, zbog urušavanja obale u Loparu trajekt 'Nosač' Split Toursa i dalje ne plovi. Obnova prometa na toj liniji očekuje se prvih dana srpnja.

Novi plovidbeni redovi za sve 52 državne linije na Jadranu dostupni su na Internetskoj stranici Agencije za obalni linijski pomorski promet www.agencija-zolpp.hr, izvijestila je ta Agencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene