Hitna pomoć (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
Hitna pomoć (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Od danas su u ispostavi hitne medicine u Zaprešiću tijekom 24 sata, tj. i u dnevnoj i noćnoj smjeni dostupna dva liječnika", priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda zagrebačkog župana.


U priopćenju se navodi kako je za ovakav ustroj Hitne u Zaprešiću do kraja godine potrebno 500 tisuća kuna. Pola iznosa financira Zagrebačka županija, a preostali iznos Zaprešić i 7 susjednih općina - Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, stoji u priopćenju.

Vezani članci Hitna pomoć na Festivalu slobode Komora medicinskih sestara osudila napad prosvjednika na tim Hitne pomoći: "Potencijalno su ugrozili život" Žena ispred Traumatologije u Zagrebu Šef Traumatologije u Zagrebu: "Odbijala je našu pomoć. Žao mi je ako smo kod građana stvorili sliku socijalno neosjetljive ustanove"

Također, navode, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Projekt otvorena vrata financiraju sa 200.000 kuna Zaprešić i okolne općine. Iz Ureda župana podsjećaju i da je temeljem postojeće Mreže hitne medicine resorno Ministarstvo Zaprešiću dodijelilo svega 5 T1 timova, što podrazumijeva 5 liječnika.

"Isti način rada, dakle dva liječnika tijekom 24 sata u ispostavi hitne medicine i vrata hitne otvorena 24 sata osigurani su i u Samoboru, za što je Zagrebačka županija osigurala također 250.000 kuna", stoji u priopćenju.

"Župan Kožić uputio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, Ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata", navodi se u priopćenju i nastavlja:

"Isti ovakav prijedlog Kožić je uputio i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije. Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1 (pri čemu dva tima u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina financira sama), 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice u Velikoj Gorici."