Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potrebna regionalna komisija'

'Od 703 ratna zločina 400 još u predistražnoj fazi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta Vesna Teršelič rekla je u Vukovaru da je od 703 ratna zločina prijavljena Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske više od 400 još u predistražnoj fazi.

Po njezinu mišljenju, zbog toga je potrebno osnovati regonalnu komisiju za utvrđivanje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM). Početkom 2011. počet će prikupljanje milijun potpisa za osnivanje REKOM-a koji bi vladama i parlamentima zemalja u regiji trebali biti predani do 1. lipnja, rekla je Teršelič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olakotne okolnosti Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj Privođenje Tina Šunjerge (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/) nezamislivi pokolji Najveći zločini koji su šokirali Hrvatsku: Najgrozomornija ubojstva lede krv u žilama

Sudjelujući u raspravi na konzultacijama o nacrtu budućeg statuta REKOM-a, na kojoj su u Gradskoj vijećnici bili predstavnici udruga stradalnika iz Vukovara te udruga za ljudska prava, Teršelič je poručila da će REKOM u svojem radu biti komplementaran radu sudova i pravosuđa.

‘Samo takva komisija može dati preporuke i dodatni poticaj institucijama progona jer ljudi koji traže najmilije očekuju više informacija o grobnicama, otvaranju novih suđenja za ratne zločine, svim činjenicama’, rekla je i podsjetila da se u Hrvatskoj još traga za više od 1900 nestalih osoba, a u cijeloj regiji za više od 15.000. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene