Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Provjereno' otkriva

Nalazi vode koji se skrivaju od očiju javnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana zaprešićkim krajem odjeknula je vijest o zagađenoj vodi na vodocrpilištu. Građani se pitaju - smijemo li je piti?!

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk kaže da je voda ispravna za piće i nema nikakvog razloga za paniku. Glasina o zagađenju nije nova, odnosi se na mogući prodor zagađenja iz potoka Gorjak poznatijeg pod nazivom Smrdljivka na prostor vodocrpilišta Šibice koje snabdjeva 120 000 ljudi. Ono što je novo su rezultati analize Instituta Ruđer Bošković, od kojeg su iz lokalnog komunalnog poduzeća konačno naručili detaljnija istraživanja, koja su preporučena još 2008.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

'Naše analize su bile naručene na specifične kategorije spojeva i nisu same po sebi imale zadatak odrediti je li voda ispravna za piće ili ne. To nije bio zadatak koji smo mi trebali obaviti, nego odgovoriti na pitanje ima li bilo kakave poveznice između zagađenja koje smo spominjali u potoku Gorjak i onoga koji nalazimo u vodocrpilištu Šibice' – rekao je za Provjereno vođa 'Ruđerovog' istraživačkog tima, dr.Marijan Ahel, dodajući ipak, da je voda još uvijek zdravstveno ispravna, iako postoje nepobitni pokazatelji o prodoru zagađenja.

No, korak naprijed, natrag dva. Tako bi se mogao opisati odnos nadležnih prema ovo problemu. Znanstvenici iz Ruđera Boškovića, već godinama znaju što se događa. No, svaki put kad obave neku od novih analiza, interes naručitelja tu naglo stane.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene