Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što službeni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, koje je Državno izborno povjerenstvo danas objavilo na internetskoj stranici, budu objavljeni i u Narodnim novinama 24. prosinca, počinje teći ustavni rok od 20 dana, koliko predsjednik Republike ima za sazivanje Hrvatskoga sabora.


Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, općina, selo, grad, županija Tomislav Tomašević - 3 Hrvatska je izabrala! Pogledajte tko će voditi vaš grad sljedeće četiri godine

Prema potpunim rezultatima izbora, koji su dostupni na internetskoj stranici Državnoga izbornog povjerenstva www.izbori.hr, u 6. sazivu Hrvatskoga sabora bit će 153 zastupnika.

Njih 145 izabrano je u jedanaest izbornih jedinica, a nacionalne
manjine predstavljat će osam zastupnika. U petom sazivu Sabora bila su izabrana 152 zastupnika.

U novom, 6. sazivu Hrvatskoga sabora HDZ će imati 66 zastupnika, slijedi SDP, koji je osvojio 56 mjesta, koalicija HSS-HSLS s osam zastupničkih mjesta, HNS sa sedam, IDS i HDSSB po tri, a HSP i HSU po jedno mjesto. U Saboru će biti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Na parlamentarnim izborima izašlo je nešto više od šezdeset posto birača u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić povjerio je mandat za sastav nove Vlade predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu jer mu je dokazao da ima potporu više od 77 zastupnika.

Koalicijski sporazum s HDZ-om već je potpisao predstavnik nacionalnih manjina Nazif Memedi i predstavnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, a pred dogovorom i potpisivanjem su predstavnici manjina Šemso Tanković i Deneš Šoja. 

U tijeku su pregovori i s predstavnicima mađarske, talijanske i srpske manjine. S HSLS-om i HSS-om, nakon razgovora o usklađivanju programa, HDZ će drugi tjedan razgovarati i o članovima Vlade.

Prema Zakonu o Vladi RH, predsjednik Republike imenuje i razrješuje predsjednika Vlade. Na temelju odluke Hrvatskoga sabora o iskazivanju povjerenja Vladi Republike Hrvatske, rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora.