Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedna promjena koja stiže u Hrvatsku njezinim ulaskom u Europsku uniju je europska kartica zdravstvenog osiguranja.


Nakon ulaska u Europsku uniju (EU) hrvatski državljani će tijekom privremenog boravka u drugoj članici EU putem europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) imati pravo na zdravstvenu zaštitu, a po jednakim uvjetima neodgodivom zdravstvenom zaštitom u Hrvatskoj će se moći koristiti državljani zemalja EU, novina je koju je iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u razgovoru za Hinu najavio njegov glasnogovornik Nenad Korkut.

Vezani članci Dopunsko zdravstveno osiguranje, ilustracija Sabor raspravio izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Bolnica u Dubravi (Foto: Pixsell,Luka Stanzl) Liječnici optužili HZZO: Odredili su niske cijene svih zahvata pa bolnice prikazuju kao gubitaše

Na temelju EKZO-a, osigurana osoba HZZO-a koja se tijekom privremenog boravka u drugoj državi članici EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću imat će pravo koristiti se zdravstvenom zaštitom koja se ne može odgoditi do njezina planiranog povratka u Hrvatsku.

Uvjet za izdavanje EKZO-a jest uredan status u obveznome zdravstvenom osiguranju pri HZZO-u, a karticu će osiguranoj osobi, na temelju njezina zahtjeva, besplatno izdati područni ured HZZO-a na čijem području ima prebivalište.

>> HZZO provjerava masovno bolovanje u Croatia Airlinesu

Bitno je reći da EKZO neće zamijeniti zdravstvenu iskaznicu u Hrvatskoj na temelju koje će građani i dalje ostvarivati zdravstvenu zaštitu kao do sada, istaknuo je Korkut.

Na temelju EKZO-a moći će se koristiti neodgodivom zdravstvenom zaštitom tijekom privremenog boravka radi privatnog posla, za vrijeme rada, stručnog usavršavanja, izobrazbe ili službenog puta u državama članicama EU-a. Kad je riječ o planiranom liječenju u zemljama EU-a, i nakon 1. srpnja za to će biti potrebno odobrenje HZZO-a.

>> Dobra vijest iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje!

Novina je također da će nakon 25. listopada ove godine državljani EU-a u hrvatskim ljekarnama moći podići lijek na recept izdan u drugoj državi članici EU-a. Uvjet je da bude zadovoljena forma propisana Direktivom 2012/52/EU koju su potpisale sve države članice EU-a, istaknuo je Korkut. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju