Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i tvrtka Ericsson Nikola Tesla predstavili su u Gospiću projekt informatizacije primarne zdravstvene zaštite e-zdravstvo, koji se provodi kao pilot projekt u Ličko-senjskoj i Međimurskoij županiji, a do kraja godine povezat će svih šest tisuća ambulanti primarne zaštite u Hrvatskoj.


Projekt, vrijedan 55 milijuna kuna predstavili su ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević. Od 1. siječnja iduće godine tako će umjesto papirnatih uputnica i recepata, pacijenti koristiti elektronički recept, elektronički sustav naručivanja i elektronički zdravstveni karton, čime će se, kako je rečeno, smanjiti nepotrebno administriranje i zdravstvenim djelatnicima osigurati više vremena za njihove pacijente.

Vezani članci Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava Popunjeni kapaciteti COVID bolnice u Dubravi, zamjenica ravnatelja otkrila koliko su imali pacijenata koji su već primili obje doze cjepiva Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 1 Bolnice zbog koronavirusa odgađaju operacije i preglede: "Do rujna mogu tri puta umrijeti i oživjeti"

'Liječnici i medicinske sestre dobit će dnevno dva sata više da se posvete pacijentima, a zdravstveni sustav će uštedjeti samo na papiru za recepte pet milijuna kuna, dok će daljnje uštede u papiru dosegnuti i ukupno 12 do 13 milijuna kuna', izjavio je Milinović. Dodao je, da će se tim uštedama, ali i drugima koje će omogućiti informatizacija, e-zdravstvo samo sebe isplatiti u dvije godine. Krajnji cilj informatizacije primarne zaštite je, naglasio je ministar, omogućiti bolju kontrolu, racionalno poslovanje i viši standard usluge pacijentima.

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević rekla je da je Hrvatska trenutno na trećem mjestu u Europi po uvođenju e-zdravstva, ali bi se nakon provedbe toga projekta mogla naći uskoro na prvom mjestu. U projektu, koji će povezati ordinacije obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, stomatologije, ljekarni, biokemijskih laboratorija i jedinice centralnog naručivanja, korištena je najsuvremenija informatička tehnologija koju su osmislili Teslini stručnjaci.

Ušteda 77 tona papira godišnje

Ona će, kazala je Kovačević, omogućiti uštedu dosadašnjih 40 milijuna recepata i 77 tona papira godišnje, pa je projekt u svijetu danas prepoznat kao jedno od 25 najboljih rješenja koje utječe na kvalitetu života. Novi informatički sustav za čije je primjene u dvije županije dosad izdano sto tisuća elektroničkih recepata demonstriran je novinarima u praksi u jednoj gospićkoj ljekarni. Inače, sustav jamči sigurnost podataka pacijenata, koje će naglašeno je, moći koristiti samo ovlašteni zdravstveni djelatnici.

Putem e-naručivanja liječnik će pacijenta moći naručiti specijalisti elektronskim putem i skratiti mu vrijeme čekanja na zdravstveni pregled, te će imati uvid u slobodne termine za pregled u cijeloj Hrvatskoj. Lijekove će pacijenti moći podići uz zdravstvenu iskaznicu u bilo kojoj ljekarni i bez papirnatoga recepta, dok će svi zdravstveni podaci o pacijentu biti pohranjeni na elektronskom zdravstvenom kartonu i tako dostupni svim ovlaštenim liječnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenta.