Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na kućni budžet

Pripremite se na nova poskupljenja: Od 1. siječnja 2020. svima poskupljuje plin, Riječanima već poskupjelo grijanje

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Grijanje na gradsku toplanu poskupljuje Riječanima. A svima ostalima u zemlji poskupjet će plin. I to od prvog dana nove godine.

Zime su blage, fasade nove pa Riječanki Iri Kraljić Trošelj nije jasno odakle sad ponovno poskupljenje grijanja koje najavljuju iz riječke toplane.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Igor Grozdanić Visoke cijene Očekuju li nas ogromni računi za struju i plin? Analitičar: "Energije će biti, ali treba se spremiti za crne scenarije"

"U ovom dnevnom boravku gdje se mi sad nalazimo zimi bez grijanja bez kopčanja radijatora imamo 22 do 23 stupnja.Znači da nam ova fasada i ova izolacija dobro radi čemu onda poskupljenja“, napominje Ira.

Za riječki stan od 60 četvornih metara koji se grije na toplanu prosječan račun u sezoni grijanja iznosi oko 620 kuna, a od studenog će poskupjeti u prosjeku za 15 kuna i 80 lipa dakle na 635 kuna i 80 lipa. Čemu poskupljenje, riječki toplinari odgovaraju ovako.

"Radi se o tome da je cijena plina poskupila još u travnju tako da je energo prisiljen podignuti cijene toplinske energije odnosno zbog toga što je plin glavni energent za proizvodnju toplinske energije“, poručuje Vatroslav Jukić, direktor sektora toplinske energije Energo

Iz HEP-a koji pokriva gotovo 90 posto kućanstava koja se griju na toplane kažu da kod njih poskupljenja neće biti. Sve je, ističu, spremno za početak nove sezone grijanja.

"Predviđamo da ćemo kroz sljedeći tjedan početi sa uključivanjem grijanja. Ukoliko korisnici žele da počne prije nego što mi počnemo uključivati grijanje mogu podnesti pismeni zahtjev preko predstavnika suvlasnika da im se uključi grijanje i to će se desiti", ističe Danijel Bizek iz HEP Toplinarstva.

Od nove godine zato dodatno poskupljuje grijanje na plin iz gradskih plinara.

Od prvog prvog sljedeće godine distributivna naknada se povećava za 0,3 posto a da bi bilo jasnije govorimo o pet kuna na nivou godine za potrošače, rekao je Davor Šestan iz Gradske plinare Zagreb.

Plinari građane savjetuju da će uštedjeti ako zimi budu prikladno odjeveni u stanovima i ne griju uz širom otvorene prozore te ako prije početka obave servis bojlera.

Nakon ovog poskupljenja u siječnju, ipak ne moramo očekivati val dizanja cijena roba i usluga, jer je industrija i onako na tržišnim cijenama plina. HERA cijenu plina ugovara na duže razdoblje i tu ne bi trebalo biti problema.

Dakle, kada je u pitanju grijanje na plin zaista ne bi trebalo doći do poskupljenja do nove odluke HERE slijedećeg proljeća, no iznenadili su riječki toplinari.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin i član upravnog vijeća HERE Dalibor Pudić odgovorio je na pitanje trebaju li kućanstva očekivati još poskupljenja grijanja ove sezone, kada su u pitanju toplane?

"Poskupljenje opravdano"

Napominje kako su opskrbljivači cijenu podigli uslijed poskupljenja u travnju. Smatra kako je poskupljenje opravdano jer riječki toplinari cijenu nisu digli u travnju, već sada.

"Plinare su podigle svoju cijenu od 1. travnja ove godine koja vrijedi do 1. travnja iduće godine. Građani su sigurni do proljeća. Plinari koji nisu podigli cijenu, oni će moći dignuti cijenu, no ni ne moraju.

Poduzetništvo je imalo tržišnu cijenu, a od 1. travnja iduće godine će biti nova cijena koje će ovisiti o burzama", pojasnio je Pudić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene