Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Još novih poreza

Hoće li zbog većeg PDV-a rasti cijene stanova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro Hrvatska uvodi PDV na građevinsko zemljište.

Od 1. siječnja 2015. godine Hrvatska uvodi PDV na građevinsko zemljište. Po direktivi Europske unije zemljišta će se oporezivati po stopi od 25 posto.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu"

Stručnjaci ističu kako će razliku u cijeni ipak platiti investitori, a ne kupci nekretnina. Naime, stanje na tržištu im to ne dopušta budući je još uvijek više stanova koji se prodaju, nego traže.

'Naprosto će se povećati cijene za porez na udio zemljišta u cijeni nekretnine. Dakle, ako uzmete da vam je udio zemljišta recimo 20 posto onda je to postotak na tih 20 do 25 posto koji će utjecati na povećanje cijene,' pojašnjava Zvonimir Sever, predsjednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Boro Vujović iz agencije za promet nekreninama smatra kako će cijena PDV-a na građevinsko zemljište pasti na leđa investitora.

Ogorčeni poduzetnik: Ovo je krađa novca koji nije državni

'Tržište diktira ponuda i potražnja, u ovom trenutku je veća ponuda nego potražnja i tu je početak i kraj svakoj priči. Mislim da će ovo biti nešto što će ih dokrajčiti investitore, ako se ne uvedu neke prijelazne odredbe koje bi pomogle u cijeloj priči', ističe Vujović.

Novoizabrani ministar financija Boris Lalovac kao jedan od svojih prioriteta postavio je odmrzavanje tržišta nekretnina. Uz nemogućnost prodaje velikog broja stanova, građevinari upozoravaju kako novi nameti uništavaju investicije i rast hrvatskog gospodarstva.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene