Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 1. lipnja država će podnositi kaznene prijave protiv svih poslodavaca koji ne plaćaju svoje obveze prema državi, radnicima i dobavljačima.


Ako ne bude plaće i doprinosa slijedi kazna poslodavcu. Od idućeg mjeseca protiv neplatiša podizat će se kaznene prijave.

Vezani članci Hrvatski zavod za zapošljavanje Što donose izmjene Zakona o radu? Hoće li pravo na naknadu HZZ-a imati i oni koji su dobili sporazumni otkaz Slika nije dostupna Neisplata plaća u Hrvatskoj je kazneno djelo, ali - samo na papiru

'Ako poslodavci i direktori poručuju ljudima da nema plaće zato što nema doprinosa onda ih lažu i varaju', kazao je ministar financija Slavko Linić.

>> 'Banke neće dopustiti isplatu plaće ako je poslodavac na listi dužnika'

U Hrvatskoj je čak 45.000 tvrtki dužnika za doprinose i plaće. Oštra Vladina politika natjerala je 15.983 tvrtke da podmire svoj dug dok su 1.044 pokušale ponovno kršiti zakon i isplatiti plaću bez doprinosa. Među dužnicima su i neke tvrtke u vlasništvu države.

'Država ovog trenutka ide u intenzivnu privatizaciju cijelog tog portfelja. Naravno da će se smjenjivati uprave koje nisu pokazale sposobnost, ali to nije rješenje', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

No, hoće li država i sama sebe kažnjavati kao lošeg poslodavca. Stolaru Tomislavu, primjerice, država je ovrhom sjela na račun zbog duga od 350.000 kuna, a toliko i njemu država duguje za odrađeni posao. Radnici Goričanke u vlasništvu države mjesecima su bez doprinosa i plaće, kao i radnici Bizovačkih toplica kojima je propalo 7 privatizacijskih pokušaja. Ministru to sliči vicu.

'Kad se Mujo branio da nije on ubo Husu nego je ovaj kliznuo na bananu i tako 7 puta. Tako 7 puta i s tim Bizovačkim toplicama. Jednom možete neuspješno prodati. Ok, tržište nije ragiralo. Dvaput teško, ali 7 puta!? Očito, nešto je u prodavaču, a ne u kupcima', smatra Čačić.

Očito, i država treba početi od svojih redova, a ne samo preko privatnog sektora.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.