Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez energetskog certifikata više ne možete prodati svoj stan ili kuću, a od 01. siječnja 2016 godine i sve nekretnine koje se iznajmljuju će morati posjedovati energetski certifikat!


Vlasnik ste apartmana ili iznajmljujete stan? Od 01.01.2016. obvezni ste slijedom zakona imati i energetski certifikat!

Vezani članci PR Vruće ljeto u Dalmaciji uz najpovoljnije ljetne aranžmane samo na CrnoJaje.hr! Požar na krovištu kuće na Zrinjevcu - 1 FOTO I VIDEO Vatrogasci uspjeli lokalizirati veliki požar u centru Zagreba: "Osjetio se grozan miris... Vatrogasci su napravili odličan posao"

Danom ulaska u Europsku uniju, Republika Hrvatska je, između ostalog, preuzela obavezu izdavanja energetskih certifikata za postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju, a od 01. siječnja 2016 godine energetski certifikat obavezan je za sve nekretnine koje se iznajmljuju.

U listopadu drugi krug poticaja za kupnju energetski učinkovitih uređaja

'Energetski certifikat je dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade, predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informaciju o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost. Energetski certifikat daje i prijedlog mjera za isplativo poboljšanje energetskih karakteristika zgrade kako bi se smanjila potrošnja energije', objašnjavaju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Obavezno energetsko certificiranje zgrada u Republici Hrvatskoj uvedeno je 15. člankom Zakona o prostornom uređenju i gradnji, NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, a implementira se putem niza temeljnih propisa i pravilnika s obvezom primjene od 31.03.2010. godine za sve objekte definirane Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada, NN 36/2010.

Ovisno o potrošnji energije objekt se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G, a energetski razredi označavaju količinu i kapacitet uštede energije korištenjem obnovljivih izvora te mogu utjecati na tržišnu vrijednost nekretnine. Količina utrošene toplinske energije, točnije energetski razred je potrošena energija po kvadratnom metru. Razredi se označavaju slovima od A do G, s tim da je G najlošiji energetski razred, A i A+ su najbolji.

Veliki popusti i značajne uštede: Ovo su prednosti grupne kupovine

'Energetski certifikat mora biti dostupan na uvid kupcu, prije sklapanja ugovora o kupoprodaji. Svaka zgrada stambene i poslovne namjene ukupne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se nakon 01. siječnja 2016. godine iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing također treba imati energetski certifikat', dodaju iz Ministarstva.

Veliki interes za sufinanciranje kupnje A+++ kućanskih uređaja

Energetski certifikat vrijedi 10 godina.

Namet ili ne, zakon je jasan! Od 01.01.2016. godine ukoliko imate nekretninu koju dajete u najam, bilo kratkoročni ili dugoročni, ili pak u turističke svrhe, obvezni ste posjedovati i energetski certifikat.

Cijene za izradu certifikata na tržistu variraju ovisno o kvadraturi zgrade, broju apartmana i sl. i kreću se od 1200 kn pa i do 3500 kuna i vise. Kazna za vlasnika nekretnine koji prodaje ili iznajmljuje stan bez energetskog certifikata sežu do 10.000 kuna za fizičke osobe, dok za pravne osobe kazna iznosi i do 30.000 kuna.

Ukoliko želite doći do energetskog certifikata već od 450 kn u roku i maksimalno profesionalnu uslugu preporučamo vam da kliknite na ovaj link na kojem ćete pronaći najpovoljniji certifikati na tržištu. Iskoristite akciju, krajnje je vrijeme!

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima objekata o energetskim svojstvima objekata, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje istog ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Najpovoljnije cijene energetskog certificiranja možete pronaći OVDJE.

Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, sukladno članku 203. Zakona, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana). Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju