Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremite se za sunce

Očekuje nas najtopliji tjedan u dosadašnjem dijelu godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji dani travnja bit će iznadprosječno topli te u većini Hrvatske suhi.

Najnoviji kompjutorski izračuni potvrđuju iznadprosječnu toplinu koja će potrajati i u prvim danima svibnja pa će sljedeći tjedan biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, doznaje se danas u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). To zatopljenje dolazi nakon uobičajeno promjenljivoga proljetnog travnja čija je dosadašnja srednja temperatura zraka uglavnom prosječna, kaže meteorolog Zoran Vakula iz DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Slika nije dostupna Pogoršanja vremena nema na vidiku Proljeće u jeku: Cijeli tjedan toplo, za vikend više od 20 stupnjeva!

>> Kraj travnja bit će jedan od najtoplijih ikada!

Ističe kako je velika vjerojatnost da će od danas do ponedjeljka, od 27. do 30. travnja, najviša dnevna temperatura zraka u većini unutrašnjosti biti oko i iznad 25 Celzijevih stupnjeva, kao rijetko kada u povijesti mjerenja. Primjerice, navodi Vakula, na zagrebačkoj postaji Maksimiru, gdje se temperatura svakodnevno mjeri od 1949. godine, samo su 1969. sva četiri posljednja travanjska dana imala najvišu dnevnu temperaturu zraka iznad 24 Celzijeva stupnja. Isto se samo te godine dogodilo i na postaji Griču, gdje postoje podatci još iz 19. stoljeća.

"Vruć dan, s temperaturom od 30 Celzijevih stupnjeva i višom na zagrebačkim meteorološkim postajama u travnju nije nikada zabilježen, a vjerojatno neće ni ove godine. No, poneki dosadašnji rekord za te travanjske dane, od 27 do 29 Celzijevih stupnjeva, mogao bi pasti", najavljuje Vakula. Ističe kako i najnoviji kompjutorski izračuni potvrđuju iznadprosječnu toplinu, koja će potrajati i u prvim danima svibnja, pa će sljedeći tjedan, od 30. travnja do 6. svibnja, biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, što i je uobičajeno.

Prevladavat će sunčano

"No, zanimljivo je spomenuti kako će u drugom tjednu svibnja temperatura u mnogim krajevima, poglavito kontinentalne Hrvatske vjerojatno biti niža nego u prvom svibanjskom tjednu. Pritom će se atmosfera već od 1. svibnja ponovno destabilizirati", najavljuje Zoran Vakula iz DHMZ-a. Za sutra, 28. travnja u DHMZ-u prognoziraju pretežito sunčano i u većini krajeva vrlo toplo. Vjetar uglavnom slab, u Podravini te Slavoniji i Baranji umjeren do jak jugoistočnjak. Na Jadranu ujutro mjestimice moguća magla. Najniža jutarnja temperatura sutra će biti uglavnom između osam i 13 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna od 23 do 28 stupnjeva, na Jadranu malo niža.

U izgledima vremena od 28. do 30. travnja DHMZ navodi kako će prevladavati sunčano. U nedjelju i ponedjeljak, 29. i 30. travnja, u najzapadnijim područjima predviđa se porast naoblake, pri čemu je samo ponegdje u Istri, Hrvatskome primorju i Gorskome kotaru moguće malo kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i južni, ponegdje od nedjelje i jugozapadni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo, a zatim u ponedjeljak sjeverozapadnjak. Temperatura zraka još će malo porasti, najavljuju u DHMZ-u. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene