Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo zaštite okoliša

Obuka za izdavanje energetskih certifikata u zgradarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pozvalo je danas sveučilišta, veleučilišta, institute i strukovne organizacije koji žele provoditi program izobrazbe i obuke osoba za provođenje energetskih pregleda i/ili energetskog certificiranja zgrada da se jave Ministarstvu radi dobivanja suglasnosti.

Programe izobrazbe moći će obavljati institucije koje imaju stručne osobe - magistre arhitektonske, građevinske, strojarske ili elektrotehničke struke odnosno specijalista struke s najmanje deset godina radnog iskustva i koji trajno rade na pripremi ili primjeni tehničke regulative iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu, navodi u priopćenju Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina za Dnevnik Nove TV Velika analiza programa SDP-a i HDZ-a: Tko od koga prepisuje, što uopće nude i tko se od građana može posebno veseliti Most predstavio program obećaju manje poreze Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju"

Ističe kako je Zakonom i podzakonskim aktima propisano da je vlasnik zgrade prilikom njezine izgradnje, prodaje ili iznajmljivanja obvezan predočiti budućem vlasniku, odnosno potencijalnom kupcu ili najmoprimcu energetski certifikat kojemu rok valjanosti nije duži od 10 godina. Propisana je i obveza izdavanja i izlaganja energetskog certifikata ne starijeg od 10 godina na vidljivom mjestu, za zgrade javne namjene ukupne korisne površine veće od 1000 četvornih metara koje koriste tijela javne vlasti te zgrade institucija koje pružaju javne usluge velikom broju ljudi.

Obavljati energetske preglede i izdavati certifikate moći će samo stručno osposobljene osobe, pa stoga Ministarstvo poziva stručne institucije da se uključe u program i organiziraju izobrazbu stručnjaka kako bi cijeli sustav zaživio tijekom iduće godine.

Ministarstvo ističe da je potrošnja energije jedan od pokazatelja razvoja gospodarstva, tehnološkog razvoja, modernizacije i povećanja životnog standarda - no, isto tako proizvodnja i potrošnja energije je glavni uzročnik onečišćenja okoliša.

Zbog potreba za sigurnijom opskrbom energije te osiguranjem zaštite okoliša i održivog razvitka, promocija energetske učinkovitosti zauzima istaknuto mjesto u temeljnim zadatcima zemalja EU u narednom razdoblju. Sektor zgradarstva posebno je značajan kao potrošač energije, jer u ukupnoj potrošnji sudjeluje s oko 40 posto, sa stalnim porastom potrošnje kao odrazom povećanja životnog standarda.

Od ukupne potrošnje energije u zgradarstvu najveći udio čini potrošnja energije za grijanje i klimatizaciju zraka i to više od 50 posto ukupne potrošnje energije. U stambenom sektoru za grijanje troši se oko 57 posto energije, za pripremu tople vode 11 posto, rasvjetu i uređaje 25 posto te za kuhanje sedam posto finalne energetske potrošnje. U zgradama nestambene namjene raspodjela potrošnje energije je slična.

Metodologija za izračun energetske učinkovitosti zgrade upravo je u izradi, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene