Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak financija

Obrtnici pred krizom zatvaraju svoje radnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U proteklih 20 mjeseci vrata svojih radnji zatvorilo je 6 i pol tisuća obrtnika! Tvrde da ih država guši visokim porezima i uvozom jeftine robe s azijskih tržišta.

Jedini slavonski kovač uhvatio se 'užarenog' posla kad je otvorio obrt. Lakše svladava tvrdo željezo, nego silu nagomilanih problema. 'Glavni problemi su neplaćanje i nedostatak posla', kaže kovač Franjo Vinković koji je samo je jedan od 50 tisuća hrvatskih obrtnika sa sličnim problemom. Plaća se svime, a najmanje novcem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Gospođa Nina uredila bi kupaonicu, ali nikako do meštra: Da je do njega doći, sad je već potrebna i veza Boom obrtnika u Našicama, ilustracija - 2 Biznis boom Oni prkose trendu iseljavanja: Otvaraju obrte, vlastite poslove i pozivaju mlade da ostanu

Visoki porezi režu opstanak. Nekada su se u fijakerima obitelji Strnad vozilo sve do Beča, a danas je obrt star 140 godina pao na proizvodnju drvenih držača za alat. 'Mi ne tražimo neke bespovratne kredite, samo da nam se olakša put do uspjeha. Pametni smo, znamo raditi, treba nam omogućiti da zaradimo', objašnjava situaciju Mario Strnad.

Oko 38 tisuća obrtnika blokiranih je računa. Dužni su 5 i pol milijardi kuna. 'Obrtnik je najbitniji u lancu naplate kad je riječ i naplati dugova. Država bi morala postrožiti način plaćanja', jednostavno rješenje nudi Karlo Mišković iz Hrvatske obrtničke komore Osijek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene