Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPUCAO IH PUŠKOM

Mladi lovac ubio dva pastirska psa koji su čuvali stado ovaca, vlasnik ogorčen: "U šoku sam! Lovci nemaju što raditi tako blizu stada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zaseoku Reljići u općini Kistanje ubijena su dva pastirska psa. Ubio ih je lovac nakon što su psi, kako je ustvrdio, napali njegovog lovačkog psa.

Incident se dogodio u zaseoku Reljići u općini Kistanje. U četvrtak oko 11:30 lovac je puškom upucao dva pastirska psa nakon što su oni navodno napali njegova psa. Ovaj događaj potvrdila je i kninska policija, koja je provela istragu i podigla kaznenu prijavu protiv lovca.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Šibeniku Troje ozlijeđenih Policija dovršila istragu eksplozije otprije 14 godina: 73-godišnjak bombu postavio na podvozje automobila Ilustracija Dovršena krim istraga Prijeteći plastičnim pištoljem i skalpelom, pokušao opljačkati osam trgovina: Uhvatile ga dvije policajke

Vlasnik ubijenih pasa, Nikola Golomejić kazao je za DNEVNIK.hr da su psi ubijeni iako - nisu napali lovačkog psa. "Moji psi, turski kangali, bili su kod ovaca. Momak je bio s još jednim muškarcem u lovu, njihov je pas gonio i prošao kroz moje ovce. Poslije su mi rekli da im javim ako se vrati istim putem. Onda sam čuo dva pucnja", priča uzrujano Golomejić i navodi da je policija došla brzo.

Golomejić tvrdi da se, nakon što se lovački pas približio stadu, čulo režanje i lavež. "To je normalno, psi vide predatora, to je njihovo prirodno ponašanje. Lovac je uzeo pušku i mrtav hladan ustrijelio moje kangale. Ovo nije prvi put, susjedima su već trovali ljubimce i radne pse. U šoku sam, lovci nemaju što raditi u blizini stada, na par stotina metara. Kuja je ubijena iz lovačke puške, metak ima devet zrna i zabranjen je u Hrvatskoj", dodaje i navodi da su mu lovci napadali pse u šest navrata te je odlučio javno o tome progovoriti jer "drugačije to neće stati".

Navodi da mu je kangale poklonio prijatelj koji ih je platio dok su bili štenci 3000 eura. Sada, nakon obuke u čuvanju ovaca, kao radni psi - vrijede puno više, smatra. "Ispod 5000 eura ja ne mogu dobiti takve pse", ističe Golomejić. O napadu svojih pasa na lovačkog psa tvrdi da kangali kad napadnu životinju koju vide kao predatora - vrlo brzo nanose velike ozljede. Smatra da ugrizi koje je zadobio lovački pas nisu napravili njegovi kangali.

Podnesena kaznena prijava

U Facebook grupi Prijatelji životinja, u kojoj se povela velika rasprava o ovom događaju, pojavila se i fotografija potvrde iz Veterinarske ambulante Knin u kojoj piše da je 26. prosinca pregledan pas pasmine srpski trobojni gonič, starosti pet godina, te da su kod njega pronađene ugrizne rane na vratu i lijevoj i desnoj strani plećke, ukupno osam rana. Veterinar Marko Ljubičić za DNEVNIK.hr je kazao da rane na lovačkom psu kojeg je obradio nisu bile velike. "Bila je jedna veća ozljeda, ostale su manje", dodao je Ljubičić.

Kninska policija potvrdila je ovaj incident. Doznajemo da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom. Sumnjiče ga za ubijanje ili mučenje životinja u vlasništvu 31-godišnjaka. "Osumnjičeni je 26. prosinca oko 11:30 u Kistanjama, kao sudionik lova, kada su dva psa oštećenog pasmine kangal, koji su bili u blizini stada ovaca, napali njegovog lovačkog psa pasmine trobojac, iz lovačke puške usmrtio te pse. Protiv osumnjičenog će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava", priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Dokaže li mu se krivica, Kazneni zakon za ubijanje ili mučenje životinja predviđa kaznu zatvora do jedne godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene