Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja u Knini Hrvatska se sjeća vojno-redarstvene akcije 'Oluje'.


Akcija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro, najavljujući kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica i vremenom prerasla u napade na hrvatske gradove i sela, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim paravopjnim srpskim postrojbama pomagala i JNA.

Vezani članci Odlikovanja generala iz Oluje u Kninu - 8 Ante Gotovina u kišnom Kninu: "Sretan sam što smo svi zajedno ovdje. Puno je vremena prošlo". Milanović poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska dobila Slika nije dostupna Gotovina, Markač i Čermak postali počasni građani Knina

>> Zazvonila sva zvona u Kninu, na tvrđavi podignut hrvatski stijeg kao prije 18 godina

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara - gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook