Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Objesio se 'petrinjski monstrum' u zatvoru u Lepoglavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trostruki ubojica, 39-godišnji Vlastimir Kihalić iz Petrinje, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva supruge i njezine dvije prijateljice, ubio se u nedjelju poslijepodne u svojoj zatvorskoj ćeliji lepoglavske kaznionice.

Zatvorenik je u sobi, u kojoj je inače boravio s još tri zatvorenika, zatečen u 14,55 sati bez svijesti, obješen o remen hlača. Prisutni odjelni službenici odmah su započeli s reanimacijom, koju je nastavila žurno pozvana dežurna medicinska tehničarka Kaznionice, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa. 

Pročitajte i ovo Ivan Bulj izašao iz zatvora - 1 ubojica na slobodi FOTO Neobična scena: Pogledajte tko je Bulja dočekao pred zatvorom Prometna nesreća u Petrinji Izgubio kontrolu Intervenirali i vatrogasci: Sletio u kanal, teško je ozlijeđen

Djelatnici Hitne medicinske pomoći Ivanec u Kaznionicu su pristigli u 15,15 sati i nastavili s reanimacijom, no u 15,25 liječnica hitne pomoći je konstatirala smrt zatvorenika.

U vrijeme samoubojstva, sukladno Kućnom redu i dnevnom rasporedu Kaznionice, sobe odjela na kojem je boravio, bile su otvorene, te je suicid izvršio iskoristivši odsutnost drugih zatvorenika, navodi se dalje u priopćenju ministarstva.

Službenici Policijske postaje Ivanec izvršili su očevid na mjestu događaja, a o suicidu je izviješten i dežurni istražni sudac Županijskog suda u Varaždinu. Tijelo je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice u Varaždinu. 

U priopćenju se kaže da se objesio između 14,30 i 14,55 sati, iskoristivši trenutak kad je u zatvoreničkoj sobi bio sam, te da je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav uputio inspekcijski nadzor u Kaznionicu u Lepoglavi radi utvrđivanja svih okolnosti tog događaja. 

Tri pokušaja samoubojstva

Monstrum iz Petrinje pokušao se ubiti već tri puta. U prosincu 2005. godine pokušao se objesiti kabelom radioaparata, a nedugo nakon toga guranjem uloška olovke u električnu utičnicu. Oba su ga puta spasili čuvari.

Treći je put samoubojstvo pokušao sedam dana prije nego mu je Vrhovni sud 22. ožujka odbio posljednju žalbu i potvrdio najstrožu kaznu od 40 godina zatvora. 

Kako je taj posljednji put Kihalić popio samo dio tableta koje je imao na raspolaganju, sudac je zaključio kako se radilo o pokušaju skretanja pažnje na sebe, a ne o stvarnom pokušaju samoubojstva. 

Krvavi pohod Petrinjom

Kihalić je na najveću moguću kaznu zatvora osuđen u prosincu 2005. zbog teških ubojstava iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda.

U ožujku 2005. s dva hica ubio svoju suprugu 39-godišnju Željku Kihalić, a zatim je krenuo u krvavi pohod petrinjskim ulicama. 

Svega petnaestak minuta hladnokrvnom je ubojici bilo potrebno da ubije i njezine dvije prijateljice 40-godišnju Vesnu Marinković - Mokrović, i 39-godišnju Nadu Kušan. 

Na takav zločin navelo ga je što se Željka željela razvesti od njega, a podršku u njenom naumu, izjavio je sam Kihalić, davale su joj Vesna i Nada.

Sve do samog kraja trostruki ubojica opravdavao je svoj zločin bez imalo kajanja. 

Na godišnjicu svog monstruoznog čina medijima je poslao pismo iz Lepoglave u kojemu je detaljno opisao motiv. Suprugu je, istaknuo je tada u pismu, ubio jer nije htjela razgovarati s njim, a kada je shvatio da ima još četiri metka naumio je ubiti njezine prijateljice, koje su, naveo je Kihalić, bile krive za smrt njegove Željke. 

Posljednje pismo Vlastimira Kihalića

Kihalić je prošlog tjedna poslao pismo obitelji u kojem je ocu čestitao rođendan. 

No i u tom se pismu osvrnuo na nepravdu koja mu je nanesena tijekom suđenja, jer prema njegovom mišljenju nije do kraja saslušan. Bunio se i što nisu preslušane audio i video kazete koje su navodno potvrđivale kako je bio sustavno provociran. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene