Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U medijima su objavljene tonske snimke dijelova sastanka hrvatskog civilnog i vojnog vrha održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima, uoči akcije Oluja.


Na temelju nekih od izgovorenih navoda haško je tužiteljstvo utemeljilo optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer novinarima dijeli lekcije, a na konferenciju kasnio više od sat vremena: "To je njegov princip - ja govorim, vi slušate, kad ja dolazim, vi čekate" Goran Grlić Radman Hrvatska će u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas: ''Sve tri zemlje ostaju predane unapređenju suradnje u istinskom europskom duhu''

Ti se navodi uzimaju kao dokaz o "zločinačkom pothvatu" odnosno progonu srpskog stanovništva.

Tužiteljstvo, među ostalim, u dokaznom materijalu citira pokojnog predsjednika Franju Tuđmana samo do dijela da Srbi moraju nestati, iako se iz nastavka rečenice, što se čuje u nastavku audio zapisa, vidi da je riječ o srpskim vojnim snagama, a ne o stanovništvu.

Na objavljenim isječcima sa brijunskog sastanka održanog četiri dana prije Oluje, zabilježeni su istupi hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, generala Gotovine i Markača, admirala Davora Domazeta te tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.