Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVIO GUARDIAN

Teške optužbe: Objavljene fotografije navodnog zlostavljanja migranata na granici s BiH, hrvatski policajci im na glavi crtali križeve sprejem u boji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski The Guardian objavio je fotografije migranata kojima su glave poprskane sprejem u boji, što je navodno učinila hrvatska policija.

''Hrvatska policija navodno sprejom crta križeve na glavama tražitelja azila koji pokušavaju preći granicu iz Bosne i Hercegovine'', objavio je britanski The Guardian uz fotografije na kojima se vide glave muškaraca kojima je kosa obojana narančastim sprejom.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

Fotografije su navodno nastale 6. svibnja u Poljani u Bosni, a na svojim stranicama ih je objavila nevladina udruga No Name Kitchen (NNK).

''Možete li vjerovati ovo? Posljednjih nekoliko dana hrvatske vlasti su ljude označavale narančastom bojom prije nego što su ih ilegalno potjerale natrag u Bosnu i Hercegovinu (BiH). Označili su ih kao stoku. Naš izvor kaže da su ih i opljačkali i uzeli im mobilne telefone, a nekoliko članova grupe ostalo je i bez cipela. Prije nekoliko dana (2. svibnja), druga skupina izvijestila je da je potjerana natrag u Glinicu opisujući isti tretman'', piše u objavi NNK-a.

Can you believe this? Over the last several days, Croatian authorities have been spray-painting people with orange paint...

Posted by No Name Kitchen on Thursday, May 7, 2020

UN je, piše The Guardian, zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o ovoj vrsti zlostavljanja. "Očito je da je jedan od ciljeva ovakvog ponašanja ponižavanje izbjeglica i migranata koji pokušavaju prijeći granicu", rekao je Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), nevladine organizacije koja djeluje u Velikoj Kladuši. Sapoch je također i član nadzorne organizacije Mreža za nadzor nasilja na granicama.

''Ovo može biti rezultat dviju mogućih ideja. Hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identificirale i ponizile one koji više puta pokušavaju prijeći granicu ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku psihološke traumatizacije ovih muškaraca, među kojima su većina muslimani, vjerskim simbolom'', rekao je Sapoch.

Za komentar je kontaktirana hrvatska policija, tvrdi The Guardian i piše da hrvatski policajci svake večeri naoružani palicama i pištoljima patroliraju duž granice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene