Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Školska je godina tek završila, a roditelji već računaju koliko će ih stajati sljedeća.


Objavljene su cijene novih udžbenika - obveznih od rujna. Koliko će roditelji za njih izdvojiti sljedeće školske godine ovisi o mjestu, ali i školi koju njihovo dijete pohađa.

Vezani članci Zagrebačka škola, ilustracija - 2 Roditelji se bune zbog nesigurnih škola, iz Grada tvrde: "Dio aktivista zabrinutost roditelja pokušava zlorabiti za svoje političke interese, to je jedina prava istina" Škola za vrijeme pandemije - 18 Učitelji pokazali kako su pripremili učionice za početak škole, pogledajte njihove ideje

Naime, neki gradovi svojim učenicima poklanjaju nove udžbenike, a cijene se razlikuju čak i kada je riječ o istim razredima, u istom gradu, ali različitim školama. Sve ovisi o cijenama udžbenika izdavača, ali i dodatnim materijalima koje učitelji biraju.

S kalkulatorom u rukama, Katarina će dočekati novi početak školske godine. Za svoje dvije školarke nove udžbenike će platiti više od 1.200 kuna.

'Naravno da mi smeta, jer ovako bi mogli koristiti jedni od drugih, a ovako za sve moramo uzimati posebno' rekla je Katarina Mitrović iz Prozora.

Točne cijene udžbenika za svaku školu u Hrvatskoj objavilo je Ministarstvo obrazovanja. A iako su određene najviše dopuštene cijene knjiga, prema podacima objavljenima na stranici Ministarstva, troškovi se itekako razlikuju.

Bandić: Od iduće godine besplatni udžbenici za zagrebačke srednjoškolce

Uzmimo za primjer udžbenik i radnu bilježnicu iz matematike za treći razred osnovne škole. U jednoj školi u istoj županiji stoje 97 kuna, a u drugoj 125. Skuplje ili jeftinije - ovisi o izdavaču kojeg je škola odabrala.

To je 28 kuna razlike za samo jedan predmet. Kada usporedimo udžbeničke komplete za prvi razred u dvije zagrebačke gimnazije - razlika je čak 500 kuna. Za 1518 kuna učenici u prvoj školi učit će uglavnom samo iz udžbenika, a u drugoj, za 2019 kuna uz udžbenike će morati imati i radne bilježnice, ali i atlase.

Ove godine na popisu obveznih naslova je 51 udžbenik manje. Učiteljica Marina Lucin odabrala je udžbenike za iduće četiri godine. I kaže, taj je posao zahtijevan, ali i opširan.

Prema sadašnjem zakonu, novi udžbenici birat će se već za četiri godine. Ako se pravila ne promijene, isto školsko gradivo učit će se iz nekoliko različitih knjiga - koje će jednima biti besplatne, a drugi će za njega izdvojiti i nekoliko tisuća kuna

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook