Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su da je ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom.


U Narodnim novinama je 24. ožujka objavljena nova Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom je ukinuta zabrana držanja peradi, pernate divljači u uzgoju i ptica u zatočeništvu na otvorenom, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe Russia Today Hrvatska provodi zabranu emitiranja Russia Today i Sputnika: "Riječi su važne u doba rata''

Perad se mora držati u ograđenim prostorima tako da je spriječen kontakt s divljim pticama, patke i guske se moraju držati odvojeno od ostale peradi, a hrana i voda za perad se mora držati u zatvorenom ili natkrivenom prostoru zaštićenom od divljih ptica.

Vlasnicima peradi ostaje obveza provođenja mjera biosigurnosti te prijave svake promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja te uginuća peradi veterinaru. Iz Ministarstva napominju da je i dalje prisutan rizik od pojave influence ptica i mole vlasnike da se pridržavaju propisanih mjera.

U zaraženim i ugroženim područjima uspostavljenim zbog izbijanja visokopatogene influence ptica H5N5 u Krapinsko-zagorskoj županiji i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, provode se mjere propisane Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica, navode iz Ministarstva.

Te mjere uključuju držanje sve peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu u zatvorenim nastambama na gospodarstvu. Zabranjeno je kretanje i prijevoz iz zaraženog područja peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja i lešina, cestovnim ili željezničkim prometom, osim privatnim putovima unutar gospodarstava kao i premještanje peradi, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja, unutar ili iz ugroženog područja bez odobrenja nadležnog tijela.

Zabranjeno je i odnošenje ili rasprostiranje korištene stelje, slame ili gnoja i gnojevke s gospodarstva bez odobrenja nadležnoga veterinarskog inspektora, održavanje sajmova, tržnica ili drugih okupljališta peradi ili ptica koje se drže u zatočeništvu i puštanje peradi ili drugih ptica koje se drže u zatočeništvu za nadopunjavanje populacije pernate divljači. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju