Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid postupka protiv Slavice

Obitelji vatrogasaca: 'Oni nisu heroji, nego žrtve sustava koji ne funkcionira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekid kaznenog postupka protiv Dražena Slavice za stradavanje 12 vatrogasaca, izazvao je burne reakcije obitelji žrtava.

'Oni nisu heroji, oni su žrtve sustava koji ne funkcionira', tvrde obitelji. Smatraju da se teorijom o eruptivnom požaru i oslobađanjem bivšeg zapovjednika pokušava zaštiti odgovorne i prikriti stvarna istina. Odluku o prekidu kaznenog postupka protiv Dražena Slavice Marina Crvelin nije imala snage pročitati do kraja. 'Nismo zadovoljni time, s tom odlukom nismo zadovoljni, što je on opet na slobodi, ipak imao je svojih propusta', kaže majka Tomislava Crvelina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se suđenje Draženu Slavici Kornatska tragedija: 'Tek smo nakon nekoliko sati saznali da ima stradalih' Slika nije dostupna Slučaj Kornat Odgođeno suđenje Draženu Slavici

Milivoj Lučić: Kad se to dogodilo, trebala je pasti Vlada

No, propusti u organizaciji nisu izazvali eruptivni požar. Prema tome izvanraspravno vijeće Slavicu ne smatra odgovornim za pogibiju dvanaestorice vatrogasaca. 'U prometnoj nesreći jedan mrtav, odmah se zna krivac, tko je odgovoran. A tu je 12 mrtvih, nitko nije odgovoran. Zašto? Vjerovatno je uključena ili vojska ili vrh. Netko je, i to vam sve govori', kaže Milivoj, otac Josipa Lučića. Obitelji bivšeg zapovjednika javne vatrogasne postojbe ne smatraju isključivim krivcem. 'Slavica je po meni nevin čovjek, ali nam je to bio jedan povod da se odnekud krene i da se klupko počne odmotavati. Ja uvijek kažem, u trenutku kad se to dogodilo tebala je pasti pasti Vlada', kaže dalje Milivoj Lučić.

Vatrogasci i obitelji slažu se - od tragedije sustav se uopće nije promijenio

U udruzi profesionalnih vatrogasaca zadovoljni su odlukom. 'Teško je nakon godinu i pol dana reći da gospodin Slavica i njegova obitelj nisu proživjeli traume. Mi se ovim slučajem možemo zahvaliti svima onima koji su pomogli u pripremi obrane, gdje smo uvjerili tužiteljstvo tj. pravosuđe da postupak uopće nije trebalo provoditi', kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković. Obitelji i vatrogasci složni su u jednom - sustav se od tragedije na Velikom Kornatu nije nimalo promijenio. 'Sezona je pred vratima i ta sezona može donijeti nove 'kornate'. Mi smo toga svjesni, jesu li i drugi, ne znam', kaže Franković. A dok se vatrogasci bore za promjene, obitelji najavljuju nastavak borbe i potragu za istinom, jer teoriju o eruptivnom požaru smatraju najobičnijom izmišljotinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene