Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kažnjeni cijeli život'

Obitelji poginulih u prometu sudjeluju u izradi zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga obitelji stradalih u prometu traži od države strože kazne za osobe koje skrive prometnu nesreću.

Žale se na loš rad sudova te traže da se suci bolje educiraju i smatraju da se Kazneni zakon mora promijeniti i kazne maksimalno postrožiti. Ministar Bošnjaković ih je stoga pozvao na sudjelovanje u izradi prijedloga Kaznenog zakona koji bi trebao biti gotov sljedeći mjesec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na razini dobre 1964. Napokon dobre vijesti: 122 manje poginulih Slika nije dostupna Mladi vozači Manje poginulih u nesrećama mladih, ali i dalje previše

Neprilagođena brzina i alkohol najčešći su razlozi stravičnih prometnih nesreća. Nerijetko poginu nevine osobe, a ubojica za volanom prođe gotovo nekažnjeno. 'Otac koji je provalio u apoteku da bi nahranio svoju djecu i uzeo lijekove dobije dvije godine uvjetno, dok jedan ubojica u prometu prođe samo s uvjetnom kaznom', kaže predsjednik Udruge obitelji stradalih u prometu Nebojša Čelica čiju je kćer pregazio sin ličkog tajkuna.

>> Napokon dobre vijesti: 122 manje poginulih

Roditelji kažnjeni cijeli život

'Ta godina dana uvjetne kazne je prošla, on je sad na roku kušnje, ni jedan dan bez vozačke, a mi kao roditelji kažnjeni smo doživotno', ističe Čelica. Osim strožih kazni, Udruga traži i bolji rad sudova. Također, zalažu se i za što bolju edukaciju mladih jer upravo mladi vozači najčešće izazovu prometnu nesreću.

Pročelnica sekcije za prometnu psihologiju Ljiljana Mikuš smatra da je riječ o moralnom problemu društva. 'Žele vjerojatno postići određeno uzbuđenje, užitak u vožnji. Istovremeno, nisu kognitivno zreli, ni emocionalno ni socijalno', kaže Mikuš.

HAK već niz godina surađuje s Udrugom obitelji stradalih u prometu. 'Koristimo njihova iskustva jer oni su ljudi koji su na svojoj koži osjetili što znači izgubiti nekoga svog u prometu uvjeren je voditelj odjela preventive HAK-a Damir Novak.
Ministarstvo pravosuđa pozvalo je Udrugu na sudjelovanje u izradi prijedloga Kaznenog zakona, a svoje li se njihovi prijedlozi, možda će ubuduće biti manje tragičnih prizora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene