Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje nestalih i zatočenih, njih 1.013, prioritet je Vlade, poručila je premijerka Jadranka Kosor. Kao i svakog ponedjeljka prije Uskrsa s obiteljima nestalih i zatočenih na zagrebačkom groblju Mirogoj položila je vijence, zapalila svijeće i pomolila se.


Obitelji zatočenih i nestalih jutros su se okupile kod Zida boli.
Sudbina 1.013 njihovih najmilijih još uvijek nije razriješena.
Anica Jozić sina Antuna traži već 20 godina. I ne odustaje. 'To vam ne mogu kazati. Godine idu, starost ide, nemam riječi', rekla je Anica. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća, zajednička molitva, i tako svake godine ove obitelji neumorno tragaju za svojim sinovima i očevima u nadi da će se nešto promijeniti.

Vezani članci Zemljište na koje se uknjižio poduzetnik Srećko Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pored svih dokaza ne mogu doći do pravde: "Crvenim se zbog države koja štiti onoga tko je to napravio" Slika nije dostupna Matić u Dnevniku Nove TV: Pitanje nestalih napokon se izmiče iz ralja politike

>> Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog

'To je jedan usporedni život s jednim normalnim životom. Mi stalno živimo u 1991. godini sa našom djecom i još uvijek ih vidimo onakve kakvi su bili, a drugi život prolazi pored nas', rekla je Marija Šestan, majka nestalog Tomislava. Svaki ponedjeljak prije Uskrsa njihovo okupljanje postalo je već tradicija.

'Ja osobno sam riješio problem traganja, naime ne ja, preko institucija Republike Hrvatske i želim da to dožive svi', rekao je Ivan Pšenica, predsjednik udruge obitelji nestalih i zatočenih. Premijerka im je obećala, rješavanje sudbine nestalih za Vladu je nulto pitanje. 'To je pitanje svih pitanja i svi naši razgovori moraju počinjati sa rješavanjem sudbine zatočenih i nestalih i završavati', izjavila je Kosor.

Jer za njihovim stolom, pogotovo uoči nadolazećih blagdana, jedno mjesto uvijek je prazno. Odgovor na pitanje gdje su njihovi najmiliji i kakva im je bila sudbina još nemaju.