Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelj Martinović traži 3,6 milijuna odštete od Karlovačke pivovare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno devet mjeseci od smrti Zdravka Martinovića, počelo je suđenje optuženima za propuste koji su doveli do ispuštanja velike količine ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare. Svi optuženi izjavili su da se ne osjećaju krivima.

Svi optuženi, tehnički direktor Gabor Ligetti, te ostalih četvero rukovoditelja, uključujući i predstavnike pivovare, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima za djela koja im se stavljaju na teret.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinje suđenje Karlovačkoj pivovari i odgovornima za smrt Zdravka Martinovića Slika nije dostupna Slučaj Karlovačka pivovara: Prvo ročište protiv liječnice Pletikose

Optužnica ih tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Oštećena obitelj Martinović preko svojih odvjetnika tražit će od pivovare 3,6 milijuna kuna.

Naknadu štete u iznosu po 1,2 milijuna kuna zatražli su supruga, kćer i sin stradalog Zdravka Martinovića koji je 23. veljače ove godine, šetajući uz potok, uslijed ispuštanja ugljičnog dioksida iz pivovare ostao bez kisika i izgubio svijest, a 20-ak dana kasnije umro u bolnici.

Suđenje će se nastaviti sredinom veljače kada bi sutkinja Renata Miličević trebala saslušati 23 svjedoka, uglavnom zaposlenika pivovare, suprugu stradalog te pet vještaka.

Optužnicom se Ligetija tereti da je naložio, a Siladić organizirao da se sav ugljični dioksid iz procesa fermentacije trajno ispušta u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kroz koji je otjecao izvan kruga Pivovare sve do Pivarskog potoka.

Kovačević, Odrčić i Tufeković optuženi su da su dopustili da se proces proizvodnje nastavi na opisan način, iako su znali da se ugljični dioksid ispušta u kanal za odvodnju.

Trgovačko društvo Karlovačka pivovara tereti se da nije osigurala sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida.

Odlukom Vrhovnog suda suđenje je prebačeno u Zagreb jer su svi suci karlovačkog Županijskog suda radili na tom slučaju u istrazi, pa ne mogu voditi glavnu raspravu. 

Podsjetimo, 23. veljače Zdravko Martinović šetao je svoga psa pored potoka Grabica uz Karlovačku pivovaru u vrijeme kada je Karlovačka pivovara umjesto u zrak, veliku količinu CO2 ispustila u potok Grabicu.

Martinović se tada srušio, a ekipa Hitne medicinske pomoći uspjela ga je brzom intervencijom oživjeti. Međutim, nakon 24-dnevne kome Martinović je 19. ožujka umro u karlovačkoj Općoj bolnici.

>> Trovanje u Karlovcu trajalo nekoliko godina

>> Slučaj pivovara: Svjedočila supruga Zdravka Martinovića

>> Slučaj Karlovačka pivovara: Liječnica se ne smatra krivom

>> Suspendirana dva djelatnika hrvatskih voda

>> Građevinska inspekcija zabranila radove u Karlovačkoj pivovari

>> Karlovačka pivovara godišnje potroši 650 tona opasnih kemikalija

>> Karlovačka pivovara 'izgubila' Dane piva

Izjava Karlovačke pivovare povodom početka suđenja protiv Karlovačke pivovare i njezinih pet zaposlenika

Povodom suđenja protiv Karlovačke pivovare i njezinih pet zaposlenika koje danas započinje na Županijskom sudu u Zagrebu, dajemo sljedeću službenu izjavu:

Smrt gosp. Zdravka Martinovića žalostan je i tragičan događaj, posebice za njegovu obitelj i prijatelje te iskreno suosjećamo s njihovom tugom i boli. Kao i obitelj Martinović, i mi želimo saznati što je prouzrokovalo nesretni događaj u kojem je gosp. Martinović izgubio život. Nadamo se da će suđenje dati odgovore i razjasniti slučaj.

Unatoč našoj želji da saznamo činjenice i dobijemo odgovore, danas, deset mjeseci nakon tog nesretnog događaja, još se uvijek ne zna što se zapravo dogodilo 23. veljače 2007. Smatramo da je sam slučaj iznimno složen i kompliciran. Dosadašnji dokazi ne upućuju na jasan zaključak o tome što se uistinu dogodilo. Stoga ćemo i dalje najviše što možemo surađivati s mjerodavnim tijelima i institucijama kako bismo saznali istinu.

Karlovačka pivovara neprekidno kontrolira svoje proizvodne procese kako bi usavršila svoje standarde zaštite na radu i zaštite okoliša. Tijekom 2007. godine smo, primjerice, otvorili novu energanu koja uključuje sustav za rekuperaciju CO2, a pokrenuli smo i interni program osvješćivanja o racionalnoj uporabi deterdženata koje koristimo u proizvodnji. Sljedeće ćemo godine započeti s instaliranjem novog sustava za odvođenje otpadnih voda, čija vrijednosti doseže gotovo 22 milijuna kuna, što uključuje i potpunu obnovu kanalizacijskog sustava.

I dalje ćemo poboljšavati odnose na lokalnoj razini, koji su sada bolji i čvršći, a slijedom toga s lokalnom zajednicom uspostavili smo dijalog što je, vjerujemo, u interesu svih nas. Među ostalim, održavamo redovite sastanke s našim susjedima, a svojim poslovanjem kao i daljnjim sponzorskim i donacijskim programima nastavit ćemo pridonositi boljoj kvaliteti zajedničkog života u Karlovcu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene