Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok Hrvati odlaze...

U potrazi za boljim životom u Hrvatskoj: Jedan dan s obitelji iz Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok mnogi u potrazi za boljim životom napuštaju Hrvatsku, neki baš ovdje žele živjeti. U prihvatilištima za azilante čekaju oko godinu dana kako bi to i postigli.

Ove su godine odobrena 83 azila, a odbijeno ih je 180. Novinari Nove TV proveli su dan s jednom obitelji iz Sirije, koja je prvi susret s Hrvatskom doživjela prolazeći balkanskom rutom. Oni su čekali godinu dana kako bi dobili azil.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

"Sretan sam, jako sam sretan što sam dobio azil u Hrvatskoj, baš se radujem!" govori Salah Eddin Badah, azilant iz Sirije.

Tome se vesele i njegovi sinovi. Na život i školu u Kutini već su se priviknuli, što potvrđuje i ravnateljica njihove škole.

"Ide im odlično, znači pohađaju tu nastavu pripremnog jezika hrvatskog, međutim najviše vježbaju sa svojim prijateljima iz razreda", govori Snježana Coha, ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića u Kutini.

Trenutno su smješteni u kutinskom prihvatilištu. No, šesteročlana obitelj jedva čeka vlastiti krov nad glavom.

"Sretna sam što smo dobili azil! Sada jedva čekam da se odselimo, da dobijemo svoju kuću i stabilnost", govori supruga Nur Mohamad.

Dok čeka posao, Sallah vrijeme koristi za poslove u radionici prihvatilišta.

"Posla ima svugdje i tko hoće i želi raditi, on će naći posao!" tvrdi Sallah.

Uskoro bi trebalo doći još 10 ovakvih obitelji iz Sirije, temeljem Vladine odluke o preseljenju iz Turske. I oni su kao državu u kojoj žele živjeti odabrali baš Hrvatsku.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene