Slavonski ratari već mjesec dana ne mogu ući u svoje oranice. Obilne kiše potopile su im usjeve, isprale pšenicu i odgodile sjetvu. Sve to dovest će do manjih prinosa, ali i skupljih troškova proizvodnje.


Obilne kiše potopile su slavonske oranice. U okolici Đakova dio pšenice već je uništen. Drugim riječima, prinosi će biti manji. Da bi spasio uljanu repicu i pustio vodu s oranice, ratar Zvonko Cerenko morao je prokopati kanal

Vezani članci Poplavljena je Gradska tržnica u Rijeci - 3 Plima i kiša uzrokovale "atrakciju" u gradu: Ponovo poplavljeno područje riječke tržnice Ilustracija Molila je za pomoć, ali sustav ju je iznevjerio. Sada je, nažalost, prekasno: "Želim spasiti svoj život. Prihvatila bih bilo kakvu pomoć, ali ruke su mi vezane"

''Ovisno o tome koliko će ta voda dugo ležati, proporcionalno tome bit će sigurno i propadanja usjeva. Sigurno da će to utjecati značajno na visinu uroda'', rekao je Georg Drezner, s Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Zbog mnogo kiše neke su oranice doslovce pretvorene u jezera. Problem je i blato, a sve je zaustavilo proljetnu sjetvu.

''U ovo vrijeme inače počinje sjetva šećerne repe, u ovakvim uvjetima sigurno još 10 dana neće se to moći raditi'', rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Automatsko poskupljenje

Zbog obilnih kiša ratari već trpe gubitke, jer im je voda odnijela i prihranu. ''Ukoliko su te prihrane bile sad neposredno prije ovih kiša, na onim tlima gdje postoji velika opasnost od ispiranja, onda sigurno da je to jedan gubitak'', kazao je Drezner.

''Morat ćemo dodati, ponoviti, raditi još jednu prihranu. Znači, to je automatski poskupljenje, trošak veći na proizvodnju'', rekao je Cerenko. Problema ima još.

''Problem je što niču intenzivno korovi, a u zaštitu u ovakvim uvjetima baš nikako ne možemo ići, zaštita je trebala biti napravljena gotovo prije mjesec dana, nije napravljena, korovi rastu, hranu biljci uzimaju'', rekao je Brlošić.

Nestabilno vrijeme ne ide na ruku ratarima. Uz cjelodnevnu kišu, u Slavoniji je u nedjelju ujutro padao i snijeg.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr