Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Razapinjanje branitelja"

28. obljetnica Tigrova: "Odlučni i hrabri u povijesnom zadatku oslobađanja teritorija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 28. obljetnicu ustrojavanja 1. gardijske brigade (gbr) Tigrovi, 45 pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice brigade formirane 5. studenoga 1990. godine, svečano je u ponedjeljak primilo beretke sa znakom postrojbe te prisegnulo domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

Svečanost je održana ispred vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi - Croatia uz nazočnost obitelji nestalih, poginulih i preminulih pripadnika Tigrova, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Miljenka Filipovića, izaslanika premijera, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Tomo Medved 33. obljetnica ustrojavanja Banožić i Medved čestitali Tigrovima njihov dan: "Ostvarili smo nezamislivo i naizgled neostvarivo" Slika nije dostupna Snimile kamere POSLUŠAJTE Kolinda podigla ruke i zapjevala hit 'Moja domovina'

Nazočnima se obratio general bojnik Jozo Miličević, ratni zapovjednik Tigrova, koji je podsjetio na ratni put "jedne od najslavnijih profesionalnih vojnih postrojbi u novijoj hrvatskoj povijesti”, čijih je 367 pripadnika poginulo u Domovinskome ratu, više od 1700 ih je ranjeno, šestorica se vode kao nestalih, a više od 200 ih je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora.

Naglasio je kako je ta postrojba, osnovana kao jedinica za posebne namjene MUP- a sa sjedištem u Rakitju, u Domovinskome ratu hrabro, odlučno i nepokolebljivo išla prema povijesnom zadatku oslobađanja okupiranog teritorija. Osvrnuo se kritički u svom govoru na odnos prema braniteljima i ustvrdio je da su oni upali u zamku i "slijepo vjerujući, dopustili ljudima koji to nisu zaslužili da zastupaju njihove interese".

Miličević: Moramo znati kako smo se borili za obitelj, dom, domovinu, bolju budućnost

"Trgovali su sa svim i svačim, utrkujući se tko će se bolje i više dodvoriti političkim moćnicima na štetu braniteljske populacije. Stoga dragi moji 'Tigrovi', ne smijemo dozvoliti nikome da se bori za nas i naša prava, da svetost žrtve bagatelizira govoreći 'pa bilo je žrtva na obadvije strane', da Domovinski rat stavlja u sjenu Drugog svjetskog rata, a hrvatsku pobjedničku vojsku uspoređuje s nekim vojskama iz prošlosti. Ne smije se dozvoliti razapinjanje hrvatskih branitelja i prozivati ih privilegiranim opterećenjem društva koje koči gospodarski oporavak", poručio je.

Da bi živjeli u "onakvoj domovini za kakvu su se borili”, istaknuo je, moramo presti živjeti u prošlosti, povijest ne smijemo ni mijenjati niti zaboraviti, ali moramo znati kako smo se borili za obitelj, za dom, domovinu, bolju budućnost, poručio Miličević. Novom naraštaju vojnika čestitao je na dodjeli beretki i uz pozdrav postrojbe "Za Hrvatsku kao tigar” poručio im da budu ponosni na svoju profesiju i postrojbu kojoj su sljednik.

Članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih Tigrova, izaslanstvo državnoga vrha i udruge položili su vijenac kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima brigade.

U Gradskom parku Bundek u Zagrebu u povodu obljetnice osnutka "Tigrova" prikazan je taktičko-tehnički zbog opreme i naoružanja Hrvatske vojske te prikaz rada i intervencija službenih pasa Pukovnije Vojne policije, a u Crkvi Sv. Križa u Sigetu služena je misa koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova Vlado Mandura. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene