Na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom nisu se pojavili najviši državni dužnosnici.


U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, oslobođenja Zagreba i Dana Europe, 9. svibnja, u utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana svečana akademija na kojoj se nisu pojavili visoki državni dužnosnici, što su predstavnici udruge antifašista i oporbe ocijenili žalosnim jer je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava i moderne Europe.

Vezani članci Trnjanski kresovi Zašto je antifašizam i dalje predmet dubokih podjela društva? "Situacija se od 1990. okrenula za 180 stupnjeva" SABA RH Imaju biblioteku s više od 20.000 knjiga, a ne mogu je otvoriti javnosti: Zašto su antifašisti u nemilosti hrvatske države?

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin izjavio je kako mu je žao što praznik zajedno s njima ne slave najviši predstavnici države, uz časnu iznimku izaslanika predsjednika Vlade, saborskog zastupnika Jasena Mesića (HDZ).

Loša poruka za Hrvatsku, regiju i Europu

"Oni kao da su zaboravili da u Ustavu piše kako je jedan od temelja ove države antifašizam", poručio je Habulin ustvrdivši da je njihova odsutnost loša poruka za Hrvatsku, regiju i Europu, dok na sliku Hrvatske baca tamnu sjenu.

Dan pobjede nad fašizmom nikada ne smijemo zaboraviti ni propustiti dostojno obilježiti, rekao je Habulin napomenuvši pritom da je holokaust zločin koji nikad dotad nije zabilježen u ljudskoj povijesti, i s tim treba biti na čistu.

Snimci na kojima razulareni zločinci demonstriraju kako režu grkljane ili rade selekciju na ulazu u logor smrti nisu falsifikati komunističke propagande, kako sve češće čujemo, kaže Habulin.

Bivša Jugoslavija jedina je europska zemlja koja se oslobodila vlastitim snagama, iako su u završnim operacijama u oslobađanju Beograda i sjevernoistočne Jugoslavije sudjelovale i sovjetske snage, čijim palim vojnicima je Habulin iskazao počast i zahvalnost.

Ustvrdio je kako živimo u "vremenu laži", kada se može bez ikakve odgovornosti lagati pa za to još "dobiti nagradu grada Zagreba". Svrha dosadnog ali upornog ponavljanja fraze o osudi svih totalitarnih režima samo je u tome da se izjednače fašizam i antifašizam, perfidno skrivajući antifašizam iza komunizma, iako je činjenica da su komunisti na tlu Jugoslavije bili u prvim redovima borbe protiv okupacije i da se borba vodila pod crvenom petokrakom.

"Zvijezda je bila simbol otpora i slobode, a okaljali su je oni koji su je nosili na svojim kapama ali su je ubrzo zamijenili kokardama", istaknuo je Habulin i pozvao javnost da ne nasjedne na podvalu u stilu - "dosta nam je priče o ustašama i partizanima".

"Ne, nije nam dosta i neće nam biti dosta dok stvari ne budu postavljene na svoje mjesto – što znači da su nacifašizam i kod nas ustaštvo strana zla, a antifašizam zajedno s komunističkim predvodnicima na strani dobra“, poručio je Habulin.

U NOB-u poginulo 26.000 Zagrepčana

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Ratko Maričić podsjetio je kako je Zagreb početkom Drugoga svjetskog rata s okolicom brojio 300.000 stanovnika, njih 50.000 sudjelovalo je u NOB-u, a poginulo je oko 26.000 ljudi.

"To zaslužuje svečanu akademiju, ali i obilježje u Zagrebu, da ih se možemo sjetiti svaki dan jer živimo u miru i slobodi. Isto tako ne smijemo zaboraviti mladiće i djevojke koji su uzeli puške u ruke i otišli u Domovinski rat“, rekao je Maričić.

Na akademiji su bili i preživjeli antifašistički borci, članovi njihovih obitelji, predsjednik SDP-a Davor Bernardić i saborski zastupnici Predrag Matić (SDP) i Anka Mrak Taritaš (HNS), te predstavnici zemalja atnifašističke koalicije, a nastupili su simfonijski puhačkih orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i folklorna skupina Ezerki i orkestar 7/8, koji njeguju makedonsku narodnu glazbu.

Bernardić je rekao novinarima da mu je žao što na akademiji nije bilo visokih državnih dužnosnika jer je antifašizam u temeljima moderne Europe. "Ovo nije kurtoazija, ovo je u temeljima hrvatskog Ustava i zajedničke europske domovine", rekao je Bernardić.

Mrak Taritaš kazala je da slavimo nekoliko stvari zbog kojih je trebalo doći i pokloniti se. "72 godine je prošlo, jedan cijeli život je prošao, ovo je dan kad cijela Europa slavi Dan pobjede nad fašizmom i bilo bi dobro da su oni tu", rekla je Mrak Taritaš. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju