Prvi dan ovog blagdana bio je 28. studenog kada se na hanukiji, odnosno posebnoj menori zapalila prva svijeća.


U četvrtak, 5. prosinca zadnji je dan najveći židovskog blagdana Hanuke kada se pali posljednja, osma svijeća. Prvi dan ovog blagdana bio je 28. studenog kada se na hanukiji, odnosno posebnoj menori zapalila prva svijeća i svaki dan do 5. prosinca se palila po jedna svijeća.

Vezani članci Trgovina, ilustracija Sve na jednom mjestu: Provjerite kakvo je radno vrijeme trgovina na blagdan Svih svetih Poskupio i odlazak na groblje - 3 Bliži se blagdan Svih svetih, a odlazak na groblje skuplji nego ikada: Dnevnik Nove TV doznaje koliko će vas stajati krizanteme, a koliko malo voska u plastici

Zvuk sirena u Izraelu: Obilježava se Dan sjećanja na žrtve holokausta

Hanukom, odnosno 'blagdanom svjetlosti' se obilježava ponovno posvećivanje Hrama u Jeruzalemu u 2 st. prije nove ere kada se, prema rabinskoj predaji dogodilo 'čudo ulja' i mjerica ulja koja je bila dovoljna samo za jedan dan gorenja hramskog svijećnjaka gorjela je osam dana.

Tako je nastao poseban svijećnjak, nazvan hanukija i koji ima devet svijeća, od kojih osam mora biti u istom nivou, dok je deveta odvojena od ostalih i služi da se s nje pale ostale svijeće.

Hanukom se obilježava i židovska borba protiv Grka i asimilacije, čime su Židovi očuvali svoj identitet, tradiciju i kulturu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju