Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan svjetlosti

Obilježava se posljednji dan Hanuke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dan ovog blagdana bio je 28. studenog kada se na hanukiji, odnosno posebnoj menori zapalila prva svijeća.

U četvrtak, 5. prosinca zadnji je dan najveći židovskog blagdana Hanuke kada se pali posljednja, osma svijeća. Prvi dan ovog blagdana bio je 28. studenog kada se na hanukiji, odnosno posebnoj menori zapalila prva svijeća i svaki dan do 5. prosinca se palila po jedna svijeća.

Pročitajte i ovo Poljski zastupnik vatrogasnim aparatom ugasio svijeće na menori Kaos u parlamentu VIDEO Poljski desničar vatrogasnim aparatom ugasio menoru: "Hanuka je sotonska, ja vraćam normalnost" Slika nije dostupna Svi sveti FOTO Građani obilaze grobove, pale svijeće i polažu cvijeće

Zvuk sirena u Izraelu: Obilježava se Dan sjećanja na žrtve holokausta

Hanukom, odnosno 'blagdanom svjetlosti' se obilježava ponovno posvećivanje Hrama u Jeruzalemu u 2 st. prije nove ere kada se, prema rabinskoj predaji dogodilo 'čudo ulja' i mjerica ulja koja je bila dovoljna samo za jedan dan gorenja hramskog svijećnjaka gorjela je osam dana.

Tako je nastao poseban svijećnjak, nazvan hanukija i koji ima devet svijeća, od kojih osam mora biti u istom nivou, dok je deveta odvojena od ostalih i služi da se s nje pale ostale svijeće.

Hanukom se obilježava i židovska borba protiv Grka i asimilacije, čime su Židovi očuvali svoj identitet, tradiciju i kulturu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene