Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je raspravu o prijedlogu pokretanja ocjene ustavnosti vladine odluke o izmjenama Zakona o porezu na dohodak na sljedećoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća.


'Tom vladinom odlukom najviše su pogođene jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog znatna smanjenja prihoda od poreza na dohodak. Ustavnost izmjena tog zakona nužno je ispitati zbog proceduralne greške počinjene pri donošenju zakona. U gradskom proračunu će, najviše zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak, ove godine nedostajati 23 milijuna kuna, a razina smanjenja prihoda zbog toga je za sve jedinice lokalne samouprave između četiri i pet posto', rekao je Obersnel.

Vezani članci Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika Ekonomski strateg Glasa poduzetnika: "Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku" Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje

>> Saborski odbor podržao izmjene Zakona o porezu na dohodak

>> Što god Vlada odluči nije dobro, a minus raste!

Po njegovim riječima po Ustavu su odredbe međunarodnih ugovora, koje je potpisala Hrvatska, iznad zakona koje donosi Hrvatski sabor. Takav ugovor je i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koju je ratificirala Hrvatska. Njome se, među ostalim, utvrđuje da se pri donošenju zakona, koji bitno utječu na djelovanje lokalne samouprave, nužno savjetovati s njezinim predstavnicima. To nije učinjeno ni simbolično pa nama, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, ne preostaje drugo nego se boriti pravnim sredstvima, rekao je riječki gradonačelnik. (Hina)