Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv Vladine odluke

Obersnel pokreće pitanje ustavnosti izmjena poreza na dohodak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je raspravu o prijedlogu pokretanja ocjene ustavnosti vladine odluke o izmjenama Zakona o porezu na dohodak na sljedećoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća.

'Tom vladinom odlukom najviše su pogođene jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog znatna smanjenja prihoda od poreza na dohodak. Ustavnost izmjena tog zakona nužno je ispitati zbog proceduralne greške počinjene pri donošenju zakona. U gradskom proračunu će, najviše zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak, ove godine nedostajati 23 milijuna kuna, a razina smanjenja prihoda zbog toga je za sve jedinice lokalne samouprave između četiri i pet posto', rekao je Obersnel.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

>> Saborski odbor podržao izmjene Zakona o porezu na dohodak

>> Što god Vlada odluči nije dobro, a minus raste!

Po njegovim riječima po Ustavu su odredbe međunarodnih ugovora, koje je potpisala Hrvatska, iznad zakona koje donosi Hrvatski sabor. Takav ugovor je i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koju je ratificirala Hrvatska. Njome se, među ostalim, utvrđuje da se pri donošenju zakona, koji bitno utječu na djelovanje lokalne samouprave, nužno savjetovati s njezinim predstavnicima. To nije učinjeno ni simbolično pa nama, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, ne preostaje drugo nego se boriti pravnim sredstvima, rekao je riječki gradonačelnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene