Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bjelovarska bolnica

Krov koji prokišnjava, neadekvatne operacijske sale - ovako izgleda bjelovarska bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljamo sa serijom priloga o pravom stanju u hrvatskim bolnicama. Ovaj put je ekipa Dnevnika Nove TV posjetila Opću bolnicu u Bjelovaru.

U Općoj bolnici Bjelovar nadaju se skorašnjem pozitivnom odgovoru Ministarstva zdravlja za početak nadogradnje bolnice. Time bi se, kažu, riješio veći dio njihovih problema. Jer se sada neki Odjeli nalaze u vrlo neprimjerenim i starim prostorima. Primjerice Odjel urologije, koji je svoje, tada 'privremeno' mjesto, dobio prije - 40 godina!

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Sve se istražuje Užasna tragedija: Sedmero djece preminulo u četiri dana, u bolnici u Trinidadu pronađene opasne bakterije

Stari krov koji zna prokišnjavati, premalo prostora, neadekvatne operacijske sale, ... - samo su dio problema s kojima se bori osoblje tog Odjela. 'S obzirom da smo mi kirurška struka, naše bolesnike zbog boljih uvjeta najčešće operiramo u zgradi kirurgije', kazala je voditeljica Odjela za urologiju dr. med. Branka Muić.

U Odjel se ulagalo koliko se moglo, no prostor nije odgovarajući za pacijente. 'Prostor je star, sobe su višekrevetne, imamo odvojene sanitarne čvorove'. 'Ja sam tu jedno tri tjedna. Vrlo sam zadovoljan uslugom. Sve je u najboljem redu!', zadovoljan je pacijen Tomislav Ladislav.

Uvjetima su zadovoljni pacijenti, ali i osoblje na Odjelu za dijalizu. Kroz koji dnevno prođe 40-ak pacijenata. 'Ja bih mogao dati najveću pohvalu koja se može dati. Apsolutno, čitavom medicinskom osoblju', kaže Stipan iz Bjelovara.

Iako je taj Odjel preuređen prije 13 godina i dalje izgleda očuvano. Za razliku od prije i pacijenti i osoblje imaju puno veći i bolje opremljen prostor. 'Imali smo 8 dijaliznih mjesta, onda možete zamisliti kako je sada kada imamo 18. Jedno vrijeme smo radili u sali koju smo si improvizirali', istaknula je glavna medicinska sestra na Odjelu hemodijalize Vesna Vencl.

Sada je to, kažu, stvar prošlosti. Sretni su zbog prostora i adekvatne opreme, no nešto ipak nedostaje. 'Nedostatak osoblja. Naši pacijenti to ne osjete. Radi se uvijek da se zbrinu pacijenti, a ne pita se za radno vrijeme i za broj medicinskih sestara koje za njih skrbe', pojasnila je Vencl.

I sam sanacijski upravitelj ističe kako vode veliku borbu s kadrom.

'Najveći nam je problem blizina Zagreba, jer nam sve najbolje kadrove neprekidno vrbuju zagrebačke kliničke bolnice', požalio se Zoran Seleš, sanacijski upravitelj OB Bjelovar.

Odjeli bjelovarske bolnice raspoređeni su u 19 paviljona, što dosta otežava svakodnevni posao osoblja. 'Nama je neophodno da napravimo jedan veliki čvrsti objekt u koji bi mogli što više toga prebaciti', kazao je Seleš.

Dokumentacija za novu bolnicu je spremna, novac iz Europskih fondova i od županije je spreman, samo se čeka blagoslov - Ministarstva zdravlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene