Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ideji gradonačelnika

Komadina: 'To je separatistička ideja feudalnog tipa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komadina smatra kako je inicijativa Splita, Rijeke i Osijeka da i oni dobiju status koji ima Grad Zagreb, nije dobra ocijenivši je separatističkom idejom feudalnog tipa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare u Rijeci oštro je komentirao inicijativu Splita, Rijeke i Osijeka da se izdvoje iz Županija i dobiju autonoman status poput Zagreba.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Podjela bakalara u Splitu - 36 BADNJAK U HRVATSKIM GRADOVIMA VELIKA FOTOGALERIJA Na blagdanskim druženjima s građanima dijelio se fiš, bakalar, fritule i lijepe želje

Smatra da inicijativa trojice gadonačelnika, Baldasara, Obersnela i Vrkića, nije u funkciji istinskog regionalnog razvoja. Njihovu ideju nazvao je 'separatističkom idejom feudalnoga tipa'. O odnosima u SDP-u pak nije htio govoriti rekavši da do 25. svibnja to ne želi komentirati.

'Mislim da se sustav decentralizacije treba rješavati cjelovito novom zakonskom regulativom, nakon provedbe reforme i potrebnih analiza. Ova parcijalna rješenja u ovom trenutku ne smatram da su nešto povijesno dobra. Istina, ona su na tragu, znate ono, očito je njihova logika ''bolje sam nego loše kompanjan'. Znači, oni smatraju da su loši kompanjani svojim Županijama. Zašto? Morat ćete njih pitati', rekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Obersnel Komadini i drugim županima: niste gubernatori

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel očekivao je oštru reakciju župana Zlatka Komadine na incijativu da Split, Rijeka i Osijek dobiju status koji ima Grad Zagreb, pa njemu i drugim županima, koji će vjerojatno slično reagirati, poručuje da nisu gubernatori, da veliki gradovi znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a zauzvrat premalo dobivaju.

'Reakciju župana Komadine sam očekivao i vjerojatno će na sličan način reagirati i drugi župani, pa mogu našemu i drugim županima poručiti da nisu gubernatori i da građani Rijeke kao i građani drugih velikih gradova znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a premalo dobivaju zauzvrat', rekao je Obersnel.

Obersnel je potvrdio da prihvaća inicijativu iz Splita, dodajući kako to nije nova inicijativa te da je ona krenula još 90-ih s idejom da četiri velika grada imaju status županije kao Grad Zagreb.

Nažalost, to se nije realiziralo, rekao je Obersnel i dodao da je dio gradova dobio status velikih gradova i da su preuzeli dio obveza županije. 'Prihvaćam inicijativu, ali prije svega kao inicijativu koja će ukazati na promjenu ustroja lokalne i regionalne samouprave u kojem bi trebalo definirati i status županija', istaknuo je riječki gradonačelnik.

Kako je objasnio, njegovo prihvaćanje inicijative usmjereno je prema potrebi preustroja lokalne i regionalne samouprave, tj. definiranju pojma regije. Istaknuo je da veliki gradovi od županija najčešće nemaju ništa te da su svi projekti Rijeke kao, primjerice, škole i vrtići, financirani iz gradskog proračuna.

'Ne bježim od problema i potrebe za solidarnošću, ali je taj udjel naše solidarnosti sada malo prevelik', rekao je. Na pitanje može li razilaženje o tom pitanju poremetiti odnose i suradnju Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Obersnel je odgovorio kako ne smatra da bilo koja inicijativa može poremetiti te odnose, da surađivati moraju.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas u vezi s inicijativom Splita, Rijeke i Osijeka da i oni dobiju status koji ima Grad Zagreb, to jest da se izdvoje iz sustava županija, kako to nije dobra inicijativa ocijenivši je separatističkom idejom feudalnog tipa.

'Osobno ne mislim da je to dobra inicijativa, mislim da nije u funkciji regionalnog razvoja i da nije izraz solidarnosti sa svojom regijom i svojim krajem, čak bi rekao da se radi o jednoj separatističkoj ideji feudalnog tipa', kazao je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare.

Ževrnja protiv Baldasarove inicijative

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja usprotivio se inicijativi splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara za većom samostalnošću toga grada po uzoru na Zagreb, koju su poduprli riječki i osječki gradonačelnici, ocjenjući da se tako želi postići ukidanje županija.

'Pokušava se s više strana i više načina županije 'sasjeći' i njihove funkcije minimizirati, a onda naposljetku kazati da su županije nepotrebne i treba ih ukinuti', rekao je župan Ževrnja, ističući kako je to neprihvatljivo. Po njegovu mišljenju, teži se da se na taj način provede 'jedna nova regionalizacija stvaranjem velikih gradova koji bi ugušili i uvukli u sebe manje gradove i sredine'.

'Smatram kako to apsolutno nije smjer kojim treba ići Hrvatska', poručio je župan Ževrnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene