Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojašnjenje Zdravka Rogića

'O Ljubljanskoj banci nema novih prijedloga financijskih stručnjaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Rogić, kojeg je hrvatska Vlada ovlastila da sa slovenskim financijskim stručnjakom Francom Arharom pokuša dogovoriti rješenje spora oko Ljubljanske banke, kaže da nikakvih novih prijedloga nakon bledskog sastanka s Arharom nije bilo.

Hrvatski financijski stručnjak Zdravko Rogić danas je komentarom reagirao na navode o postojanju određenih "komunikacijskih šumova" između Zagreba i Ljubljane glede nekih novih prijedloga rješenja spora o staroj deviznoj štednji Ljubljanske banke.

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci za pripremu prijedloga rješenja pitanja prenesene štednje kod Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar do sada su održali tri sastanka, a zadnji je sastanak bio na Bledu 4. listopada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke' Slika nije dostupna Utrka s vremenom Pritisak iz Bruxellesa: Hitno pronaći rješenje za Ljubljansku banku!

>> Pusić: Erjavec me nije demantirao, već je iznio svoj stav

"Nije bilo novih prijedloga nakon bledskog sastanka Franca Arhara i Zdravka Rogića održanog 4. listopada ove godine. Međutim, na Bledu su pregovarači, obraćajući se medijima, iznijeli svoja mišljenja, stavove i dogovorene prijedloge. Naglasili su da među njima nema razmimoilaženja", ističe Rogić.

Naglašava da je njihov koncept imao dvije komponente.

"Prva je bila multilateralnog karaktera - podrška inicijativi ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić da se u Banku za međunarodna poravnanja u Baselu pošalje zajedničko pismo sa zamolbom da ta banka pristane da opet bude pokrovitelj novog kruga pregovora država sljednica bivše SFRJ u skladu s člankom 7. Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije", kaže Rogić podsjećajući i da su dvojica pregovarača ponudila da se i osobno angažiraju kako bi do pregovora došlo.

Druga je komponenta bila bilateralnog karaktera. France Arhar i Zdravko Rogić obavijestili su medije da su, "razmatrajući problematiku za koju su zaduženi, naznačili neke pravce i konture mogućeg rješenja, na čemu bi nastavili raditi na sljedećim sastancima, nakon što o tome obavijeste svoje vlade i dobiju njihovu suglasnost", ističe Rogić.

Naglašava da je "ministrica Vesna Pusić taj koncept podržala i ocijenila ga razumnim i prihvatljivim".

"Što se slovenske strane tiče, prva komponenta prijedloga - podrška slanju zajedničkog pisma u Basel - blokirana je postavljanjem uvjeta da se prethodno povuku tužbe Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke, a glede pravaca mogućeg rješenja na bilateralnoj osnovi do sada nije bilo nikakva očitovanja", ističe Rogić u svom komentaru.

Rogić kaže kako u kontaktu s Arharom dogovara novi sastanak koji bi se mogao održati za desetak dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene