Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjet strukturne potpore i uređenje tržišta

'Nužno usklađivanje mjera ribarske politike s politikom EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o strukturnoj potpori i uređenju tržišta u ribarstvu s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, odobrila raspodjelu dijela dobiti Fonda hrvatskih branitelja te prihvatila Nacrt prijedloga zakona o Pravosudnoj akademiji.

'Zakonom o strukturnoj potpori i uređenju tržišta u ribarstvu stvaraju se pretpostavke za usklađivanje mjera ribarske politike sa zajedničkom ribarskom politikom EU-a', rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. 'Sadašnja rješenja iz Zakona o novčanim potporama nisu kompatibilna s praksom EU-a, pa je potrebna prilagodba europskim strukturnim potporama', dodao je Čobanković i podsjetio da je donošenje Zakona o strukturnoj potpori i uređenju tržišta ribarstva jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja o ribarstvu unutar pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Očekuje da će Zakon dati osnovu za unapređenje ribarstva i povezane industrije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Raspodjela dobiti Fonda branitelja

Vlada je dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za raspodjelu trećine neto dobiti fonda za 2008. godinu. Prema toj odluci, 66,9 milijuna kuna usmjerit će se u stipendiranje djece (učenika i studenata) hrvatskih branitelja, a isti iznos ukupno će biti isplaćen članovima fonda nakon što Hanfa odobri isplatu.

Pravosudna akademija

Prema Nacrtu prijedloga zakona o Pravosudnoj akademiji, ta ustanova izdvaja se iz Ministarstva pravosuđa. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najvažnijom novošću smatra osnivanje Državne škole unutar Akademije, čije će pohađanje i završetak biti uvjet za obavljanje sudačke i državno - odvjetničkih dužnosti.

'Samo 9 općina nema prostorni plan'

Vlada je prihvatila i Izvješće o radu Savjeta prostornog uređenja države za 2008. godinu. Prema riječima resorne ministrice Marine Matulović - Dropulić, Savjet je bio aktivan pri donošenju prostornih planova. Po podacima koje je iznijela, samo još devet općina u Hrvatskoj nema takav plan. Najvažnijom aktivnošću Savjeta u narednom razdoblju označila je rad na izradi Strategije prostornog uređenja Hrvatske.

Hrvatskoj na raspolaganju 4,7 milijuna eura

Na današnjoj sjednici Vlada je predložila i Uredbu o objavi Sporazuma o financiranju između Vlade RH i Komisije Europskih zajednica koji se odnosi na Višekorisnički program 2B, za projekte koji zahtijevaju Sporazum o financiranju u okviru Instrumenta predpristupne pomoći za 2008. godinu. Tim programom Hrvatskoj je na raspolaganju 4,7 milijuna eura za projekte policijske suradnje, obrazovanja, poljoprivrede i veterine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene