Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći kip Majke Božje u Hrvatskoj

'Nude nam se paraznanstvene istine, neka kip Gospe pokazuje put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kameni kip Majke Božje s djetetom Isusom postavljen je na Odmaralištu Krka, kod Skradina, na autoputu Zagreb-Split, a današnjoj svečanosti nazočni su bili brojni katolički biskupi i nadbiskupi iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, svećenici, članovi braniteljskih udruga, saborski zastupnici iz Šibensko-kninske županije, lokalni čelnici te brojni posjetitelji.

Blagoslivljajući kip Majke Božje s djetetom Isusom šibenski biskup Ante Ivas podsjetio je na povezanost hrvatskog naroda s Gospom i dugu tradiciju štovanja njenog lika. Biskup Ivas istaknuo je kako se Hrvatska danas nalazi u teškim vremenima kada se, među ostalim, nude opasne i paraznanstvene istine o začeću, rođenju i smrti te kada se izglasavaju zakoni bez kriterija. 'Zato neka nam ovaj kip kao Gospa od puta, bude znak da jedino Bog pokazuje pravi put', zaključio je biskup Ivas. Riječ je o najvećem kamenom kipu Majke božje u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koji je s postoljem visok ukupno 3,5 metara, a koji je isklesan prema skici akademskog kipara Kruna Bošnjaka i njegova suradnika akademskog kipara i višeg restauratora Vena Jerkovića.

Pročitajte i ovo Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta Ukraden kip Isusa - 1 traga se za počiniteljem Netko je s četiri metra visokog križa u Zadru ukrao kip Isusa: "Mislim da je to čisto huliganstvo, ali i sotonizam"

Postavljanje organizirala udruga 'Cor unum'

Postavljanje kipa organizirala je hrvatska humanitarna udruga 'Cor unum' koja okuplja brojne osobe iz javnog života Hrvatske, a za mjesto postavljanja odabrano je Odmorište Krka, uz kanjon rijeke Krke u blizini Skradina, jer je riječ o najljepšem odmorištu na autoputu Zagreb-Split. Član udruge 'Cor unum' glumac Vedran Mlikota rekao je da je ideja o podizanju kipa Majke Božje potekla od počasnog predsjednika udruge Dragana Primorca, još prije godinu i pol dana. Ideju o Gospinu kipu na autocesti Zagreb-Split odmah je podupro kardinal Josip Bozanić kao i hrvatski biskupi, kazao je Mlikota.

'Od financijske krize veća kriza duha'

Dragan Primorac naglasio je kako je od financijske krize koja je zahvatila hrvatsko društvo, još veća kriza duha. 'Zato mi danas hrvatskom narodu darujemo ovaj kip nade, istine i morala - svima koji su sanjali Hrvatsku vjerujući kako će izići iz krize', rekao je Primorac. Sve sudionike svečanosti i kip Majke Božje s djetetom Isusom snimio je fotograf Šime Strikoman. To je njegova 177. milenijska fotografija, a snimio ju je iz vatrogasne dizalice s 30-tak metara visine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene