Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) započinje velik i važan projekt - "Knjižnica otvorenih vrata - 24 sata" kojim želi pridonijeti boljim uvjetima znanstvenoga rada i studiranja u složenim okolnostima koje donosi Bolonjski proces.


Na današnjoj konferenciji za novinare u NSK glavni ravnatelj Tihomil Maštrović je govorio o potankostima projekta koji će "startati" u srijedu, 11. travnja i time će, smatra, Knjižnica učiniti važan iskorak u ispunjavanju jedne od svojih glavnih zadaća - biti na što kvalitetniji način u službi korisnika. 

Vezani članci Novi vlasnici pazinskih knjiga - 2 Knjižnica povukla nesvakidašnji potez: "Najtužnije bi bilo da sve te knjige završe kao stari papir" Slika nije dostupna Nakon 18 godina oznaka za hrvatski jezik "hrv" umjesto "scr"

Dodao je da na taj način rade i vodeće američke knjižnice,
dok to u Europi još nije uvriježena praksa.

Tako će "vrata" knjižnica od sutra u 21 sat biti otvorena 24 sata tijekom radnoga tjedna - od ponedjeljka do petka, dok će subotom kao i do sada raditi do 15 sati a nedjeljom će biti zatvorena.

Maštrović je objasnio da će Knjižnica od 21 sat do 8 sati ujutro biti otvorena na ulaznoj "nultoj" razini na kojoj će NSK korisnicima - članovima Knjižnice koji to potvrđuju članskim iskaznicama - osigurati 102 korisnička mjesta za koja će se moći predbilježiti tijekom dana. 

Korisnicima će u razdoblju od 21 do 24 sata biti na usluzi i stručni djelatnik NSK, a nakon toga će korisnici moći raditi, ali više ne i posuđivati knjige. 

Po završetku rada posuđene će knjige u razdoblju od 24 sata do 8 ujutro moći predati zaštitaru. Korisnicima će na raspolaganju biti i osam novih računala koja je NSK-u donirao CARNet.

Dodao je da će se tijekom prvih mjesec dana probnoga provođena projekta moći predbilježiti samo za taj dan te da će se to moće učiniti elektroničkom poštom na adresi 24sataŽnsk.hr ili do 21 sat na telefone 01/6164 002 i 01/6164 040, a nakon 21 sat obavijesti o slobodnim mjestima moći će se dobiti na telefon 01/ 6164 075 na kojemu će biti dežurni zaštitar.

Glavni ravnatelj NSK istaknuo je da su razrađeni svi knjižničarski i sigurnosni aspekti projekta koji će, smatra Maštrović, unaprijediti sveučilišnu komponentu rada Knjižnice.
Uvođenje projekta obilježit će se u srijedu u 21 sat prigodnim
programom - ulomcima iz predstave "Govorite li hrvatski - Zapisi iz hrvatske književnosti" profesora Akademije dramske umjetnosti Joška Ševe koje će izvesti autor i njegovi studenti.