Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza dođe 1.000 kuna

Novinarka Dnevnika Nove TV doznaje koliko dugo će živjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrabar podvig koji je poduzela naša novinarka Ana Pejičić mnogi se ne bi odlučili, iako bi većina voljela znati odgovor koji ona traži. Krenula je u potragu za odgovorom - može li doživjeti duboku starost.

Naša novinarka Ana Pejičić podvrgnula se ispitivanju koje provodi Institut Ruđer Bošković. Kamere Dnevnika Nove TV s njom su od prvog koraka i pratit će je do otkrića kada će doznati - može li doživjeti duboku starost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poznata delegacija vlade Plenković otkrio koji ministri idu u Vukovar, među njima i Milošević. Predsjednik Milanović dolazi na Ovčaru Gašenje požara, arhiva (Foto: Pixell) Nema opasnosti Požar na Institutu Ruđer Bošković, trojica vatrogasaca završila u bolnici

Znanstvenici već godinama rade na otkriću aliksira mladosti, no iako njega još uvijek nisu otkrili, izračunali su dužinu starosti. I to pomoću telomera. 'Telomere su jedne posebne strukture na krajevima naših kromosoma, koji su nositelji našeg nasljednog materijala. One imaju za zadatak da štite te naše kromosome. Izgledaju kao jedna vrsta čvora, kao što su recimo, naše vezice na cipelama gdje one plastike na kraju čuvaju te vezice da se ne razvežu', opisuje dr. sc. Ivica Rubelj s Instituta Ruđer Bošković.

Što su telomere? 

U ljudskoj koži nalazi se niz stanica, u čijim su jezgrama kromosomi. Na krajevima kromosoma, nalaze se telomere. Kako čovjek stari, telomere se skraćuju.Od sada, analizu svojih telomera može provjeriti svaki građanin upravo na Institutu Ruđer Bošković, a analiza stoji 1.000 kuna.

'Odnedavno smo sigurni da su telomere glavni mehanizam koji kontrolira starenje kod čovjeka. U svakom slučaju je onda dobro znati koje su naše predispozicije kod starenja', kaže dr. sc Ivica Rubelj.

Evo kako izgleda analiza!

Naša novinarka prvo je izvadila krv, pa poslušala predavanje. Nakon toga, počele su analize koje traju oko tri tjedna. 'Mi danas znamo da se telomere ne skraćuju jednako brzo kod svih ljudi. Isto tako, znamo da jednako brzo, ljudi ne stare i da postoje određene razlike. Puno je faktora, i nasljednih i vanjskih faktora. Telomere se ubrzano skraćuju zbog stresa, nezdrave prehrane, pušenja, konzumiranja alkohola i premalo vježbanja', kaže Rubelj.

Iako neki misle da svoje zdravstveno stanje mogu saznati sistematskim pregledom, doktor Rubelj uvjerava da je razlika u tome što će vam telomere reći koje su vaše predispozicije za ubuduće. Za otprilike dva tjedna naša će novinarka Ana Pejičić doznati kolike su njezine telomere. 'Nadam se da su dovoljno duge', s osmjehom kaže Ana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene