Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novinarima se sve više krše prava i uskraćuju slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinari u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve više suočeni sa svakodnevnim kršenjem radnih prava i uskraćivanjem medijskih sloboda, ocijenili su danas u zajedničkom priopćenju Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Troje novinara regionalnog dnevnika Glas Istre dobilo je otkaze zbog medijskih istupa u kojima su pisali i javno govorili o temama koje većinskom vlasniku nisu bile po volji, ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

U Vjesniku su najavljene dvije otkazne liste, za novinare i druge medijske radnike, pri čemu nisu poštovane pravne odredbe. Na prvoj listi je 24 radnika kojima je nagoviješten otkaz, a svim je radnicima savjetovano da ne istupaju javno.

Na uskraćivanje medijskih sloboda ukazuje i slučaj iz Karlovca, gdje je lokalni političar (dogradonačelnik) za novinara Hrvatskog radija Karlovac Vladu Dražića tražio financijsku i disciplinsku kaznu zbog istupa na tribini s kojim se nije slagao.

U Večernjem listu poslodavac je suspendirao Kolektivni ugovor tako što je donio novi restriktivni Pravilnik o radu. Poslodavac je također stavio na snagu novi etički kodeks o kojem prethodno novinari nisu razgovarali, a koji znatno ograničava profesionalne slobode novinara Večernjeg lista i unosi dodatnu nesigurnost u novinarski posao.

"Iz navedenih je primjera vidljivo da je u hrvatskom medijskom prostoru na djelu pokušaj suspendiranja stečenih prava i medijskih sloboda, a SNH i HND na to neće i ne mogu pristati", kaže se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene