Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novinar Hedl svjedočio protiv Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki novinar Drago Hedl svjedočio je danas u nastavku istrage koja se protiv Branimira Glavaša vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, iako je prije više od dva mjeseca najavio da to neće učiniti zbog Glavaševih medijskih istupa u kojima je, kako kaže, nasrnuo na njegov ljudski i moralni integritet.

Na upit novinara kako to da je ipak došao svjedočiti pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem novinar splitskog tjednika Feral Tribune kazao je da se predomislio jer ima "neobično veliko poštovanje i pozitivno mišljenje o radu suca i suda na kojemu se vodi istraga". 

Pročitajte i ovo Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..." Vladimir Putin Dvoje je otrovano Misteriozne smrti: U posljednjih mjesec dana troje novinara pronađeno mrtvo

"Shvatite to kako želite", kazao je Hedl. 

O čemu je više od dva sata svjedočio pred istražnim sucem, Hedl, koji godinama piše o ubojstvima i nestancima srpskih civila u Osijeku i ulozi Glavaša u tome, nije želio govoriti jer je istraga tajna.

On je sredinom kolovoza u pismu medijima najavio da odustaje od svjedočenja u istrazi protiv Glavaša te da se ni pod prijetnjom privođenja neće odazvati sudskom pozivu. Na to se, kako je rekao, odlučio jer se Glavašu toleriralo da govori i radi što hoće, među ostalim, da njega i neke druge svjedoke blati u medijima.

Istraga protiv nezavisnog saborskog zastupnika Glavaša, zbog sumnje da je 1991. u Osijeku osobno naredio ubojstvo dvojice i zlostavljanje troje srpskih civila, na zagrebačkom se sudu vodi od lipnja ove godine, a nastavlja se sutra saslušanjem novih svjedoka.

Glavaš je od jučer ukinut zastupnički imunitet i zbog njegove navodne umiješanosti u nestanak i likvidacije srpskih civila na obali Drave krajem 1991. Zbog tog je zločina na osječkom Županijskom sudu pokrenuta istraga protiv šestero pripadnika Samostalne uskočke satnije.

O zahtjevu tužiteljstva da se istraga pokrene i protiv Glavaša te da ga se pritvori, istražni sudac osječkog suda Mario Kovač sinoć nije odlučivao jer je proglasio da sud u Osijeku nije mjesno nenadležan za istragu. Sudac je obrazložio da se protiv Glavaša za isto kazneno djelo, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva, već vodi postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Opovrgnuvši pisanje dnevnog tiska da je glavni državni odvjetnik
nakon te odluke razmišljao o podnošenju ostavke, glasnogovornica Državnog odvjetništva RH (DORH) Martina Mihordin kazala je da će osječko Županijsko državno odvjetništvo danas podnijeti žalbu na odluku o mjesnoj nenadležnosti.  

Tužiteljstvo će se žaliti i naodbijanje prijedloga da se Glavaša zadrži dok se ne donese odluka o pitanju mjesne nadležnosti.

O tim će žalbama odlučiti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

U DORH-u danas nisu željeli komentirati odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora koje je odgodilo raspravu o zahtjevu zagrebačkog suda za skidanjem Glavaševa imuniteta, ocjenivši da je taj zahtjev pravno dvojben, budući da je istražni sudac pritvor odredio prije nego što je zastupniku skinut imunitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene