Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio saborske oporbe usprotivio se u srijedu liberalizaciji pogrebničke djelatnosti, tvrdeći da će ona umajiti kvalitetu usluge, a suprotnog su stava vladajući i laburist Dragutin Lesar, koji upozorava da je monopol u pogrebništvu doveo do toga da je u Hrvatskoj "jako skupo umrijeti".


Lesar navodi da prijevoz pokojnika košta devet kuna po kilometru, da se oprema prodaje po cijeni od 1.600 kuna, da najeftiniji lijes stoji 2.000 kuna. "Ono na što nećemo moći utjecati je 3.600 kuna grobno mjesto i ukop na samom groblju 2.100. Dakle, sa 7.800 troškova vidite da je u Hrvatskoj jako skupo umrijeti, kad su tako bezobrazno visoke cijene", rekao je Lesar. Upozorio je da će gradovima i općinama i dalje ostati monopol na održavanje groblja i ukop.

Vezani članci SDP-ov Arsen Bauk u Sabor je donio nekoliko mandarina - 2 Arsen Bauk na saborsku klupu poslagao mandarine u sjećanje na Đorđa Balaševića HDZ-ov koalicijski partner Milan Bandić Bandić protiv raspuštanja Sabora prije donošenja zakona o obnovi: "To bi bilo strašno"

Tomislav Klarić (HDZ) tumači, međutim, da su jedinice lokalne samouprave svojevrstan regulator pogrebničke djelatnosti, a uvjeren je da će predloženi zakon dodatno umanjiti ovlasti i prihode lokalne samouprave, koji su, podsjeća, u posljednje vrijeme već umanjivani kroz niz zakona.

Neobična rasprava u Saboru o tropskom drvetu, pečenju krafni i čačkalicama

Uvjeren je i da će novi zakon na terenu izazvati nered i umanjiti kvalitetu usluge. "Pokojnik nije tržišna roba", upozorio je Klarić, ističući kako se zakonom propisuje tek u kakvom se vozilu mogu prevoziti pokojnici.

Novi zakon će pokojnike pretvoriti u robu

Podsjetio je i da su gradovi i općine osnivali i opremali komunalna poduzeća za pogrebničku djelatnost, da su zapošljavali ljude i kupovali opremu. "Kupili su vozila, zamrzivače, škrinje, takav je uvjet, izgradili mrtvačnice, kupili opremu, odradili taj dio posla, zaposlili šofera koji vozi. Što će sad biti s njima", upitao je Klarić.

Da će novi zakon pokojnike pretvoriti u robu boji se i nezavisni Branko Vukšić. "Prvo su napravili robu od radnika, a sada rade robu i od mrtvih ljudi, što je prestrašno", rekao je Vukšić, koji tvrdi da je pogrebnička djelatnost "unosan biznis".

Uvjeren je i da se lokalnoj samoupravi oduzima profitabilni dio pogrebničke djelatnosti, a da im se ostavlja samo održavanje groblja i ukop koji ne donose dobit. "Profitabilni dio će se dati na tržište, a ovo ostalo neće, da slučajno ne bi jedinice lokalne samouprave mogle nešto zaraditi", tumači Vukšić.

Suprotnog je stava Marjan Škvarić (HNS), koji tvrdi da bi malo koji gradonačelnik odbio predloženi zakon. Škvarić tvrdi da je davanje koncesija za pogrebničku djelatnost otežavalo posao lokalnoj samoupravi. "Nijedna koncesija nije provedena da nismo imali 10-ak žalbi na svaku od tih provedbi koncesija, jer su se svi žalili na sve. S druge strane, kod provedbe su se događale nemoguće stvari da su se tukli ljudi i u bolnicama i na grobljima", ustvrdio je.

Škvarić tumači da komunalna poduzeća moraju poslovati pod istim uvjetima kao i privatni pogrebnici. "Samo o njima ovisi hoće li biti sposobne to odraditi ili ne i ne mogu sad više više očekivati da im, kao što je već nažalost slučaj, osnivači moraju pokrivati gubitak, jer su oni na neki način postali socijalna društva, a ne komunalna društva", dodao je.

Ivo Jelušić (SDP) pozvao je kolege iz oporbe da brane interese građana, a ne gradova i općina. "Građani mogu biti ugroženi od privatnih, ali i od komunalnih poduzeća ako svoj posao obavljaju preskupo i nekvalitetno", upozorio je Jelušić.

Njegova stranačka kolegica Dunja Špoljar (SDP) ističe, pak, da će posao i dalje raditi privatni pogrebnici te da nema bojazni od urušavanja kvalitete pogrebničkih usluga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook