Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adminstrativno vijeće Razvojne banke Vijeća Europe jutros je u Parizu odobrilo novi zajam Republici Hrvatskoj u iznosu 327,7 milijuna kuna, odnosno 45,2 milijuna eura, za financiranje 50 posto neto troškova projekta obnove i modernizacije zdravstvenih ustanova.


Preostali iznos potreban za sufinanciranje projekta osigurati u državnom proračunu, priopćilo je danas Ministarstvo financija.

Vezani članci Slika nije dostupna Zdravstvene ustanove duguju milijardu kuna za lijekove Slika nije dostupna Berlin podupire otplatu dijela zajma Grčke MMF-u

Tim će se zajmom financirati obnova infrastrukture i oprema potrebna za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Opću bolnicu Vukovar, Kliničku bolnicu Split, Kliničku bolnicu Merkur, Kliniku za tumore Zagreb, Opću bolnicu Zadar i Kliničku bolnicu Osijek. 

Očekuje se da će Ugovor o zajmu potpisati Ivan Šuker, ministar financija, tijekom idućih mjesec dana, nakon čega će se provesti redovna procedura potvrđivanja međunarodnog ugovora u Hrvatskom saboru. 

Za provedbu projekta bit će nadležno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Iz Ministarstva financija navode i da će taj projekt biti već 3. u nizu za zdravstvenu infrastrukturu koji sufinancira Razvojna banka Vijeća Europe, a dosadašnja dobra suradnja s tom važnom međunarodnom institucijom, kako dodaju, osigurat će brzu i kvalitetnu provedbu i tog novog projekta. 

Također podsjećaju da je projekt u cijelosti usklađen sa Strategijom suradnje Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe kao i sa zaključcima Zajedničkog foruma o javnom zdravstvu kojeg su u studenom 2005. u Skopju organizirali Vijeće Europe, Razvojna banka Vijeća Europe i Svjetska zdravstvena organizacija i na kojem su se ministri zdravstva jugoistočne Europe, uključujući ministra Nevena Ljubičića, usuglasili s potrebom poboljšanja učinkovitosti zdravstvenih sustava u regiji.