Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi uspjeh znanstvenika s Instituta 'Ruđer Bošković'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi znanstvenik Goran Duplančić i njegov mentor Bene Nižić, teorijski fizičari s Instituta 'Ruđer Bošković', uspjeli su unaprijediti jednu od najvažnijih matematičkih metoda za izučavanje procesa u fizici elementarnih čestica, poznatu pod nazivom 'pristup tvrdog raspršenja', priopćio je danas Institut.

Na taj rezultat čekalo se više od četvrt stoljeća, prije koliko su utemeljene osnovne postavke te metode, ali je njihova ispravnost tek sada u potpunosti potvrđena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otpor struke i strah građana Odlagalište radioaktivnog otpada u Zagrebu! Slika nije dostupna Izabrano 36 projekata Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte

Pristup tvrdog raspršenja koristi se u izučavanju jakih nuklearnih sila, među koje spadaju primjerice i sile koje omogućavaju čvrsto povezivanje protona i neutrona u atomskim jezgrama. 

Osim međudjelovanja neutrona i protona, teorija jakih sila opisuje ponašanje niza drugih podatomskih čestica kao što su pioni, kaoni i rotoni, a koje su sve izgrađene od još temeljnijih elementarnih čestica, tzv. kvarkova.

Teorija jakih sila počela se razvijati u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a za njezino otkriće i razvoj američki su fizičari David Gross, David Politzer i Frank Wilczek 2004. dobili i Nobelovu nagradu za fiziku.

Goran Duplančić zaposlen je od 1997. na Institutu 'Ruđer Bošković' kao znanstveni novak. 

Doktorat, upravo na temu unaprijeđenja pristupa tvrdog raspršenja, obranio je 2004., a trenutno je na jednogodišnjoj poslijedoktorskoj stipendiji na Max Planck institutu za fiziku u Munchenu.

Rad Duplančića i njegovog mentora u kojemu su obznanjeni ovi rezultati objavljen je u najnovijem broju vodećeg svjetskog časopisa za fiziku Physical Review Letters, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene