Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rebalansom proračuna mjere aktivnog zapošljavanja opstaju bez 177 milijuna kuna!


Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je na konferenciji za novinare govorio o utjecaju rebalansa proračuna na mjere aktivnog zapošljavanja.

Vezani članci Turista sve više, sezonskih radnika sve manje - 5 Umjesto kuhače - bauštela: Ugostiteljima već sada nedostaje 10 tisuća radnika. Mnogi su kuhari i konobari svoje poslove zamijenili građevinom ili čak - kamenolomom Slika nije dostupna 'Za osam posto smanjena nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine'

Novim rebalansom će se za mjere zapošljavanja dobiti 177 milijuna kuna manje. Tako će mjere ostati obustavljene dok se ne dobije novac iz Europske unije. Time će najpogođeniji biti mladi koji rade za 1600 kuna.

HZZ: Broj nezaposlenih se povećao!

Ministar Mrsić kako će zbog ovoga nezaposlenost u 2014. sigurno rasti, no da ne može govoriti o točnim brojkama zbog sezonskog zapošljavanja.

Procjenjuje se kako će oko 12.000 ljudi biti 'na čekanju' dok se ne dobije novac za provođenje mjera iz Europske unije.

Na novinarsku konstataciju kako je nevjerojatno da Vlada u vrijeme krize rebalansom smanjuje novac za poticanje zapošljavanja, Mrsić je odgovorio da se štedjelo na svim proračunskim stavkama, a u njegovu resoru nisu dirana sredstva za mirovine i naknade za nezaposlene.

Izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade. Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Na pitanje kada bi taj novac trebao stići u Hrvatsku Mrsić je kazao da ne zna, ali svakako ne prije lipnja.

Napomenuo je da će se iz preostalih sredstva, 334 milijuna kuna, ipak nastaviti financirati neke mjere koje su započete lani, a među njima je i potpora zapošljavanju sezonskih radnika u privatnom sektoru.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah izvijestila je da su područni uredi ukupno obradili oko 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, ali su i oni sada na čekanju. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook