Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušačima opet stižu loše vijesti. Do 2014. godine cigarete bi mogle poskupjeti dodatnih 50 posto.


Nove smjernice Europske unije kažu, kako bi porezno opterećenje na tisuću cigareta trebalo iznositi 90, umjesto sadašnjih 64 eura u EU do 2014. Od Hrvatske, koja je na 62 eura po tisuću cigareta, očekuje se da isto tako prihvati te smjernice do 2014. godine. Bez nekog prijelaznog razdoblja, to zapravo znači strelovit rast cijena cigareta i udar na potrošače.

Vezani članci Duhanska industrija: BAT prijeti odlaskom - 4 Danas pada odluka? Ako duhanski div ostvari prijetnje više od 1600 ljudi završit će na cesti Slika nije dostupna Hrvatski duhanski div prodan Britancima za 505 milijuna eura!

'To bi bio dodatni udar na potrošače, ali i na državni proračun jer svako novo dizanje trošarina seli potrošnju na ilegalno tržište. Vjerujem da će nakon lanjskog iskustva, kada su povećana porezna opterećenja, zbog čega je došlo do rasta cijena, Ministarstvo financija problem prepoznati te uspjeti u pregovorima s EU postići prijelazni period, kao što su to već učinile neke zemlje u EU', ističe predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković. Legalno tržište lani je palo za osam posto, zbog poskupljenja cigareta od 20-30 posto.