Hrvatska će uskoro prijeći na novi sustav emitiranja televizijskoga signala. To znači da ćemo televiziju uskoro gledati uz najnoviju tehnologiju i bolju sliku, no to znači i nove troškove za ionako osiromašene građane.

Galerija televizija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska prelazi na novi sustav emitiranja televizijskoga signala (Foto: Dnevnik.hr) Dado Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ivo Majerski (Foto: Dnevnik.hr)

"Odašiljači i veze koji su nedavno dobili dozvolu počet će s emitiranjem 15. 9. , to bi trebalo početi sa Sljemena. Do 15. 11. će većina odašiljača raditi po novom sustavu, tako da će pokrivenost biti oko 97 posto", otkriva Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Vezani članci Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL) HAKOM zabranio: Pošta vam više ne smije naplaćivati naknadu za dostavu malih paketa Jeftinije telefoniranje prema drugim državama EU (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Guten Tag, tetka, nemoj prekidati, pozivi su jeftini! Evo koliko vas od danas koštaju pozivi i poruke iz Hrvatske prema EU-u

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom sustavu, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, kažu u Odašiljačima i vezama.

Svi oni koji gledaju preko IPTV-a ili preko kabelske oni neće trebati ništa prilagođavati. Isto vrijedi i za satelitsku. Oni koji imaju televizore koji podržavaju novi sustav ništa neće trebati nabavljati. Svi drugi morat će nabaviti ili nove televizore ili set boxove.

Novi televizori moraju imati oznaku DVBT2 HEVC. "Od 2017. godine pa do danas svaki televizor ima već ugrađen DVBT prijamnik, a za one televizore koji to nemaju može se kupiti TV prijamnik koji košta od 150 do 200 kuna", kaže prodavač Dado Kovačević.

Novi trošak

Nekima to znači i novi trošak. "Dobro je i jedno i drugo. Kad već imaš staru, ne možeš je baciti, a kad imaš novu, ne moraš ugrađivati", kaže Stipan Ćurić iz Kaštel-Starog.

"Kako većina odredi, tako će nam biti, na neke stvari jednostavno ne možeš utjecati. Imaš žena koje su pritisnule neku tipku i više ne znaju pokrenuti televizor momentalno. A kad dođe nova tehnologija, tek će onda bit problemi", mišljenje je Blaženke s Hvara.

"Ne znam što bih vam rekao. Tu ima dosta sirotinje i dosta nezaposlenih. Hoće li imati novca za to, ne znam", kaže Marko Gudelj iz Imotskog.

Oko polovice kućanstava u Hrvatskoj danas prima signal digitalne zemaljske televizije. Očekuje se da će do trenutka potpunog prelaska na novi sustav 30. lipnja 2020. godine velik dio gledatelja biti spreman za prijam TV signala u novoj tehnologiji, poručili su iz ministarstva. No nije rečeno hoće li država financijski pomoći onim građanima koji će morati kupiti prijamnik, kao što se to radilo prije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju