Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među novim životnim pravilima koje nam priprema Vlada je i novi sustav naplate odvoza otpada. Koliko smeća bacite, toliko ćete i platiti! Tko ne bude odvajao otpad, bit će kažnjen.


Praksa odvajanja otpada ali i naplate po količini smeća trebala bi zaživjeti u roku godinu dana. Građani se s podsmijehom pitaju tko će mjeriti njihovo smeće i kako će ih prisiliti da konačno odvajaju staklo, pet i papir?

Vezani članci Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Bandić uvjeren da Zagreb prednjači u rješavanju problema s otpadom: "Prvi smo krenuli,  kuhao sam ajngemahtec prije 11 godina" Krupni otpad (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s otpadom ne prestaju: Je li skuplje plaćati penale 42.000 eura dnevno ili riješiti problem smeća?

'Odredio bi se volumen vreće na temelju nekog općeg broja ljudi u kućanstvu. A ukoliko bi to kućanstvo proizvodilo manje otpada onda bi išlo u niži cjenovni razred i imao bi manju vreću', kaže ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Građani odluku pozdravljaju. Naravno, ukoliko se bude mogla uspješni izrealizirati pa da doista plaćaju jeftnije odvoz otpada ukoliko ga malo i proizvode. 'Ukoliko se utvrdi da korisnik nije selektivno prikupljao otpad onda bi bio kažnjen sa novčanom kaznom', kaže ministrica Holy.

Novi sustav razvrstavanja smeća neće osujetiti posao skupljačima ambalaže jer će se povratna naknada ionako smanjiti, a onda i ukinuti.