Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I sutra će padati

Hrvatska zapela u snijegu: Zavižan zatrpan pod 178 cm, promet u kaosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg je noćas nakon Gorskog kotara i Like prekrio dijelove sjeverozapadne Hrvatske, gdje i jutros pada, dok na Kvarneru pada kiša.

Najviše snijega napadalo je noćas u Otočcu, 30 centimetara, u Gospiću 26 centimetara, u Crnom Lugu i Parg-Čabru po 21 centimetar, a u Delnicama 20 centimetara snijega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Ilustracija Vremenska prognoza Šok i skok iz jednog u drugo godišnje doba: Meteorolog otkriva važne detalje

Na Plitvičkim jezerima palo je 17 centimetara snijega, u Karlovcu 12, na Sljemenu i u Bednji po 11, a u Zagrebu u Maksimiru 10 centimetara.

Zajedno sa starim snježnim oborinama, visina snijega na Zavižanu iznosi 178 centimetara, u Delnicama 86, u Crnom Lugu u 80, u Parg-Čabru 75, a u Ogulinu 58 centimetara.

Najveća visina snijega u Hrvatskoj zabilježena je na Zavižanu u ožujku 1984. i iznosila je 320 centimetara.

Snijeg i vjetar otežavaju promet

HAK javlja da snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. Na širem području Gračaca pada ledena kiša. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

U prvom dijelu dana nisu bile prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera. Obilazak za ostale skupine (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obvezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2. To se također odnosi na državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke, autocestu A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica i državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Grabovac-Udbina-Gračac-Knin i autoceste A7 između GP Rupa i čvora Diračje te A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Goričan, ističe se.

Zbog prometnih nesreća vozi se otežano uz ograničenje brzine na A1 poslije i prije čvora Benkovac, u oba smjera, a zbog izvlačenja teretnog vozila promet je prekinut na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Bibinje, javlja HAK.

Pretežno oblačno, povremeno s oborinom

Do kraja dana, prema DHMZ-u, u Hrvatskoj će biti pretežno oblačno, povremeno s oborinom. Na Jadranu kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija uz moguću grmljavinu. Na kopnu većinom susnježica i snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim krajevima. Moguća je i kiša koja se smrzava na tlu, ponajprije ujutro u gorskim predjelima i Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u Dalmaciji jako i olujno jugo, poslijepodne u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, prijepodne na udare i olujna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene